5 výhod citrusových plodů pro zdraví

Různé druhy citrusových plodů jsou pomeranče, citrony, limety, mandarinky a grapefruity. Citrony nabízejí mnoho zdravotních výhod, protože jsou bohaté na kyselinu citronovou, o které je známo, že je silným antioxidantem, zatímco pomeranče jsou dobrým zdrojem vitamínu C. Čtěte dále a zjistěte další zdravotní přínosy, které citrusové plody nabízejí tělu podle časopisu Healthline.

Kromě toho hořčík, draslík, fosfor a měď v citrusových plodech hrají velkou roli v určitých tělesných procesech. Je také známo, že citrusové plody obsahují zdravou kombinaci flavonoidů a karotenoidů, které chrání tělo před škodlivými chorobami.

Prevence rakoviny

Flavonoidy v citrusových plodech působí jako antioxidanty a brání rakovině účinným blokováním exprese rakovinných genů. Citrusové plody touto metodou rovněž ničí karcinogeny. Pokud se citrusové plody konzumují pravidelně, lze zabránit rakovině prsu, žaludku a slinivky břišní. Ve skutečnosti stačí pouze jeden celý grapefruit ke snížení rizika rakoviny plic na základě studie.

Zabíjí nezdravé mozkové buňky

Alzeihmerovy a Parkinsonovy choroby jsou dva z nejčastějších typů neurodegenerativních chorob, kterým lze zabránit konzumací flavonoidů v citrusových plodech. Hesperidin a apigenin jsou dva takové flavonoidy, u nichž bylo prokázáno, že zlepšují fungování mozkových buněk u myší a v některých studiích ze zkumavek.

Pomáhá hubnutí

Pomeranče jsou hojným zdrojem vlákniny. Je známou skutečností, že vláknina je potřebná pro zlepšení funkcí trávicího systému, což vede ke snížení hmotnosti. Vlákno vyplňuje žaludek a výrazně snižuje chuť k jídlu. Pomáhá také, že kalorií jsou extrémně nízké. Jeden citron obsahuje 12 kalorií a jeden pomeranč obsahuje 62 kalorií. V průběhu 24 let studie sa prokázala tato skutečnost a lidé, kteří konzumovali citrusové plody, měli nižší váhu ve srovnání s lidmi, kteří nekonzumovali citrusové plody.

Zastavuje tvorbu ledvinových kamenů

V jedné studii pozorující tvorbu ledvinového kamene po dobu 40 let se ukázalo, že lidé, kteří konzumují citrusové plody jen zřídka, jsou náchylnější k vývoji ledvinových kamenů než ti, kteří pravidelně konzumují citrusové plody.

Nízký obsah citrátu v moči je spojen s jedním konkrétním typem ledvinového kamene. Citráty lze přirozeně zvýšit bez použití doplňků citrátu draselného. Proto lze spotřebu citrusových plodů považovat za přírodní lék proti ledvinovým kamenům.

(Seema Prasad, ČA, foto: Pixabay)

Přejít nahoru