Kalousek reaguje na zastavení stíhání Babiše a vzpomíná na komunisty, ostatní strany nezůstávají pozadu

Zákonná lhůta pro rozhodnutí v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo skončila v sobotu. Mluvčí státních zástupců Aleš Cimbala ještě v pátek uvedl, že není jasné, zda bude lhůta prodloužena. V úvahu nepřipadalopouze zastavení trestního stíhání, ale také podání obžaloby, postoupení případu jinému orgánu, nebo i vrácení celého případu zpět policii k došetření. Už v pondělí ráno však vyšlo najevo, že Jaroslav Šaroch rozhodl o zastavení trestního stíhání, jeho rozhodnutí nyní přezkoumá vedoucí Městského státního zastupitelství v Praze – Martin Erazim.

Jako komunistická prokuratura před rokem 1989
Na tyto zprávy hned v pondělí ráno zareagoval nejen Miroslav Kalousek. Tomu ani tak „nevadí“ zastavení stíhání proti Babišovi, ale je mu proti srsti to, že se státní zastupitelství bude těšit stejné důvěře jako komunistická prokuratura před rokem 1989.

„Čert vem Andreje Babiše, Vyšší Spravedlnost si ho nakonec stejně najde. Malér je v tom, že důvěra veřejnosti v nestranný výkon státního zastupitelství se zhroutí. Ode dneška se státní zastupitelství bude těšit stejné důvěře, jako komunistická prokuratura před rokem 1989. A náprava bude těžká a dlouhá,“ napsal Kalousek na Twitteru.

Kdyby nebyl premiér, už dávno sedí
K celé kauze se vyjádřil i předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, který se domnívá, že kdyby Babiš nebyl premiérem, tak už dávno sedí.

„Řeknu to tak, jak to cítím: kdyby Andrej Babiš nebyl premiér, už dávno sedí. A také se aktivně řeší jeho další kauzy (mezi které počítám i daňový únik zjevně fiktivní reklamy na farmě Čapí hnízdo za 270 milionů). Před zákonem si mají být všichni rovni,“ napsal Bartoš na Twitteru.

Nastala situace, před kterou jsme varovali
Poslanec za ODS Petr Fiala nezůstal pozadu a na svém Twitteru píše, že nastala situace, před kterou občanští demokraté varovali.

„Rozhodnutí státního zástupce bereme na vědomí. Nastala ale situace, před kterou jsme varovali. Po jarní nevysvětlené změně na ministerstvu spravedlnosti a mediálním tlaku předsedy vlády velká část společnosti neuvěří, že by takovéto rozhodnutí padlo i v případě řadového občana,“ uvádí.

V ČR nesmí existovat dvojí spravedlnost
Poslanec Evropského parlamentu Jiří Pospíšil zase čeká, jak žalobce celou věc zdůvodní, nesmí podle něho existovat pochybnosti, že v Česku existuje dvojí spravedlnost.

„Respektuji rozhodnutí státního zástupce, který zastavil trestní stíhání Andreje Babiše. Velmi důležité bude, jak žalobce nyní celou věc zdůvodní. V kauze nesmí existovat žádné pochybnosti o tom, že v ČR existuje dvojí spravedlnost – jedna pro premiéra a jedna pro normální občany,“ píše na Twitteru.

Proč?
K tomuto rozhodnutí o zrušení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše se na svém Facebooku vyjádřila i Unie státních zástupců. Unie se domnívá, že by státní zástupce měl vysvětlit okolnosti, které ho vedly k takovému rozhodnutí.

„Unie státních zástupců nemá informace o obsahu rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo. Pokud Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že dozorový státní zástupce změnil svůj původní právní názor, lze očekávat, že takové rozhodnutí bude přesvědčivě odůvodněno, a to i vzhledem k dosavadní délce trestního řízení. Pokud dozorový státní zástupce, který kauzu zpracovával čtyři roky, shledal zahájení trestního stíhání důvodným, měl by vysvětlit, jaké okolnosti, zjištěné po jeho zahájení, jej vedly k vydání meritorního rozhodnutí,“ je uvedeno na Facebooku Unie státních zástupců.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=724040878019781&id=296780427412497

Státní zástupce zastavil trestní stíhání Babiše
Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše v případu padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo, s touto informací přichází server Deník N. Zpravodajský server se odvolává na informace ze dvou zdrojů, které mají být obeznámené se situací. Zastavení stíhání se týká i Babišových rodinných příslušníků.

Rozhodnutí Jaroslava Šarocha bude nyní zkoumat vedoucí městského státního zastupitelství v Praze, tím je 46letý Martin Erazim, specialista na kauzy hospodářské a majetkové trestné činnosti.

Babiš ke stíhání
Andrej Babiš v neděli v pořadu Partie na televizi Prima zopakoval, že nehodlá rezignovat ani v případě, že bude obžalován v kauze Čapí hnízdo.

Babiš trvá na tom, že je celá kauze Čapího hnízda vymyšlená.

„Je to nesmysl. Žádný podvod nebyl, ani nemohl, neexistují žádné důkazy a já doufám, že tady skutečně justice rozhodne v můj prospěch, protože potom budu mít pocit, že skutečně máme spravedlnost,“ řekl premiér. „Je to dílo české auditorské mafie v Evropské komisi v čele s pirátským senátorem,“ dodal Babiš.

Na dotaz, zda v případě, že bude obžalován, rezignuje na funkci premiéra, odpověděl záporně.

„Pokud bude podána žaloba, tak se nic nemění,“ uvedl Babiš. „Šel jsem do politiky, abych nekradl, abych nedělal nic v můj prospěch ani v prospěch mé firmy. Proto mě plno lidí nesnáší,“ řekl dále v pořadu Babiš.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Youtube, Autor: Michal Pavelka)

 

Přejít nahoru