Papež František žádá “drastická opatření” na boj proti “klimatickým nouzovým situacím”

Ve svém poselství na Světový den modliteb za péči o stvoření přijal papež apokalyptický jazyk, který povzbuzují klimatičtích alarmistů, aby jednali.

“Pokud jde o stvoření, příliš mnoho z nás se chová jako tyrani,” prohlásil. “Usilujme o změnu a osvojení si jednodušších a uctievateľnejších životních stylů!”

“Nyní nastal čas opustit naši závislost na fosilních palivech a rychle a rozhodně přejít k formám čisté energie a udržitelného a oběhového hospodářství. Naučme se také poslouchat domorodé obyvatelstvo, jehož věková moudrost nás může naučit, jak žít v lepším vztahu k životnímu prostředí, “uvedl.

Nedávné studie ukázaly, že jazyk “změna klimatu” a “globální oteplování” nevyvolává u lidí emocionální reakci, a tak alarmující v oblasti klimatu vydali výzvu k použití silnějších výrazů, které lidi povzbudí k činnosti.

Loni v dubnu tým reklamních konzultantů společnosti SPARK Neuro zveřejnil výsledky studie, která naznačuje, že opotřebované výrazy, jako například “změna klimatu”, lidi dost neděsí, zatímco výraznější slovní zásoba, jako například “klimatická krize” a “environmentální kolaps”, vyprodukovala výrazně silnější emocionální reakce.

Například výraz “klimatická krize” dostal “o 60 procent větší emocionální reakci posluchačů “jako “změna klimatu”.

SPARK Neuro ve svém výzkumu měřil fyziologické údaje, jako je mozková aktivita a pot z dlaní, aby se kvantifikovaly emoční reakce lidí na podněty.

Ze šesti různých možností “globální oteplování” a “změna klimatu” provedli to nejhorší, porazili ho “klimatická krize”, “ničení životního prostředí”, “destabilizace počasí” a “environmentální kolaps”.

“Egoismus a vlastní zájem změnily stvoření, místo setkání a sdílení, na místo hospodářské soutěže a konfliktu,” uvedl. “Tímto způsobem je ohroženo samotné prostředí: něco dobrého v Božích očích se stalo něčím, co se dá využít v lidských rukou.”

“Zhoršení se v posledních desetiletích zvýšilo: neustále znečištění, neustále využívání fosilních paliv, intenzivní zemědělské využívání a odlesňování způsobují nárůst globálních teplot nad bezpečnou úroveň,” uvedl.

Papež dále jmenoval dopady změny klimatu: “zvýšení intenzity a frekvence extrémních povětrnostních jevů”, “desertifikace půdy”, “tání ledovců, nedostatek vody, zanedbání povodí a značné přítomnost plastů a mikroplastu v oceánech. ”

(Breitbart, foto: Pixabay, ČA)

Přejít nahoru