Veganka tvrdí, vejce jsou pro vaše zdraví horší než kouření. Takto to prý zjistila

V období častých kampaní, které jsou zaměřeny na poukázání škodlivosti aktivního i pasivního kouření, se na Twitteru objevil zarážející názor veganské blogerky vystupující pod přezdívkou Plantbasedbarb.

Tvrdí v něm, že konzumace vajec škodí lidskému tělu více než kouření.

“Jedno vejce = pět cigaret !? Žloutky jsou plné cholesterolu. Vejce střední velikosti obsahují 186 mg cholesterolu, což je 62 procent doporučeného příjmu. Jejich konzumace je pro vaše zdraví horší než kouření!” napsala.

plantbasedbarb@plantloverbarb
 
 
One egg = five cigarettes!? Egg yolks are loaded with cholesterol.
A medium-sized egg contains 186 mg of cholesterol, which is 62 percent of the recommended intake.
Eating eggs is worse for your health then smoking!

 
197
7:07 AM – Jul 22, 2019
Twitter Ads info and privacy
 
830 people are talking about this

Nikomu však není jasné, jak se dívka dopracovala k tomuto výsledku, který ji dovedl k přesvědčení, že cholesterol ve vejcích je škodlivější než všechny jedy a dehet v cigaretách.

K slovům Plantbasedbarb se vyjádřila i odbornice na výživu Victoria Taylorová. Uvedla, že příspěvek je založen na zastaralém přesvědčení, že obsah cholesterolu v potravinách přímo ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi.

“V minulosti se předpokládalo, že lidé by měli snížit konzumaci vajec na tři až čtyři týdně, protože žloutky obsahují cholesterol,” vysvětluje odbornice s tím, že existující mylná souvislost mezi vejci a cholesterolem je výsledkem nesprávných závěrů z počátečních studií.

Současný výzkum ale potvrzuje, že pro většinu zdravých lidí má cholesterol ve vejcích na hladinu škodlivého cholesterolu LDL velmi malý vliv.

Mnohem horší účinky na lidské zdraví mají nasycené mastné kyseliny obsažené v tučném mase a másle. Obsah nasycených tuků ve vejcích je velmi nízký.

Taylorová také dodala, že nedávný výzkum potvrdil, že konzumace jednoho vajíčka denně nezvyšuje riziko srdečních chorob u zdravých jedinců a může být součástí zdravého jídelníčku. Pokud však chcete být vegani, klidně nimi buďte. Rozhodně ale neočekávejte zlepšení zdraví, pokud kouříte a vyměňujete vejce za tabák.

(zdroj: nezdravi.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru