Rozdrtí Assad sen Kurdů?

Kromě okamžitých nákladů na člověka je zde také hlubší ztráta. Rojava, kurdské jméno pro autonomní region severní Sýrie, do kterého turecká armáda postupuje, je více než geografická oblast. Je to také experiment v demokracii a rovnosti píše portál The Guardian.

Je to ve skutečnosti jeden z mnoha takových experimentů, které vzkvétaly během let syrské války, utvářené prací myslitelů, jako je pozdní Omar Aziz. Většina z nich byla rozdrcena režimem Bašíra al-Assada nebo islámským státem, který kdysi ovládal velké oblasti Sýrie. Teď Rojava také hrozí zničení.

Rojava se narodil při nepokojích raných let syrské války. V roce 2013 strana Demokratická unie (PYD), hlavní politická síla v regionu, zřídila koalici s názvem Hnutí za demokratickou společnost (TEV-DEM) a vyhlásila autonomii regionu.

Mnozí už o něm nehovoří jako o Rojavě, ale jako o Demokratické federaci severní Sýrie, protože uznávají, že je domovem nejen Kurdů, ale také Arabů, křesťanů a dalších menšin.

Ústředním bodem úspěchu Rojavy byly jednotky ochrany lidu (YPG), milice zřízená na ochranu Kurdů, a YPJ, ženské milice zřízené v roce 2013. V roce 2015 se YPG a YPJ spojily s kurdskými milicemi tvoří syrské demokratické síly neboli SDF. YPG, YPJ a SDF vedly boj proti Isis za velkou cenu pro sebe. Jejich odvaha získala velký obdiv. Méně pozorovaná byla vnitřní transformace Rojavy, vytesaná tváří v tvář zuřivé válce.

Přijetí tohoto přístupu ze strany YPD a jeho opuštění cíle kurdského státu vyvolalo napětí s ostatními kurdskými skupinami. “Nechceme odloučení,” řekl Nesrine Abdullah z YPJ. “Chceme založit nesyredskou, multikulturní a vícejazyčnou Sýrii.”

Existuje nebezpečí romantizace revoluce v Rojavě. Existují důvěryhodná obvinění z etnických čistek a umlčení disentu. Zpráva od Chatham House pro mezinárodní záležitosti, naznačuje, že YPD pro všechny rozhovory o decentralizaci stále zajišťuje, že si zachovává přístup k moci.

Taková obvinění jsou znepokojující a je třeba je řešit. Musíme si však také pamatovat, že „revoluční revoluce“ rozkvetla za těch nejnáročnějších okolností, uprostřed brutální války.

Takže co teď? Americká zrada Kurdů donutila rojavské úřady tváří v tvář tureckému útoku uzavřít dohodu s Damaškem, což umožnilo syrským jednotkám návrat do Rojavy. Je nepravděpodobné, že Assad bude čelit pokračování rojavského experimentu v demokracii a rovnosti.

(foto: Shutterstock)

Přejít nahoru