Turecké billboardy: „Neberte si Židy a křesťany za přátele“

Konya je známá jako nejvíce kulturně konzervativní město Turecka. V loňských březnových místních volbách získala islámská strana pro spravedlnost a rozvoj (AKP) více než 70 procent hlasů.

“Neberte si Židy a křesťany za spojence. Ve skutečnosti jsou spojenci jeden druhého. A kdokoli je mezi vámi spojencem – pak je skutečně jedním z nich. Alláh ve skutečnosti nevede lidi, kteří se dopustili zločinů, “říkají plakáty a citují Koránskou kapitolu pět, verš 51.

Na straně koránské citace je kříž a Davidova hvězda s krvavými skvrnami.

Předpokládá se, že plakáty byly vytvořeny islamistickými organizacemi. Pod koránovým veršem jsou loga AGD a MGV, dvou organizací, které jsou spojeny s islamistickou Saadet Partisi (Felicity Party) – stranou, která patří k notoricky známému hnutí Millî Görüş, hlásí SCEPTR.

Millî Görüş byl označen za jednu z „předních tureckých diasporálních organizací v Evropě“ a byl také označen za největší islámskou organizaci působící na Západě.

Billboardy byly nakonec po rozsáhlém pobouření odstraněny.

Mluvčí města uvedl, že správa AKP v obci nebyla zodpovědná za obsah plakátů.

Garo Paylan, zástupce strany HDP – strana zastupuje Kurdy a další náboženské menšiny v Turecku – uvedl, že tuto otázku předloží tureckému parlamentu.

(Voice, foto: DW)

Přejít nahoru