Bomba: Babiš navrhuje zrušit poplatek pro ČT. V tomto případě…

Debata o podobě či samotné existenci koncesionářských poplatků, tedy faktické daně, prostřednictvím které financují povinně čeští občané veřejnoprávní televizi, probíhá dlouhodobě.

Nyní pro ParlamentníListy.cz v reakci na dotaz čtenáře řekl prezident Miloš Zeman, že „je načase uvažovat o zrušení koncesionářských poplatků“

Redakce se zeptala premiéra Andreje Babiše, co o takovém návrhu soudí. Předseda vlády s prezidentem do značné míry souhlasí. Podle něho by se mohlo zvážit, jestli nezrušit tyto dosud povinné poplatky pro seniory, samoživitelky a další nízkopříjmové skupiny.

„Pro důchodce, zdravotně postižené, samoživitelky a další málomajetné skupiny o tom můžeme uvažovat,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Andrej Babiš na přímou otázku.

Česká televize coby veřejnoprávní instituce hospodařící každoročně s rozpočtem kolem sedmi miliard korun, je dlouhodobě terčem kritiky významné části politického spektra i veřejnosti.

Předmětem kritiky jsou jak pochybnosti o tom, zda televize s lehce nabytými prostředky nakládá hospodárně, ale i obsah a styl veřejnoprávního zpravodajství. Obvinění z neobjektivity v různých konkrétních případech netřeba opakovat.

V minulosti se hojně diskutovalo též o platech vrcholných manažerů a top moderátorů České televize, které nejsou zveřejňovány, přestože jsou tito lidé placeni z peněž daňových poplatníků. Generální ředitel ČT Petr Dvořák k tomu už dříve poznamenal, že česká veřejnost podle něho dosud není připravena na to, aby se informace o platech dověděla.

(zdroj: parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru