Amsterdam by mohl brzy účtovat nejvyšší turistickou daň v Evropě

Vera Alová, tisková mluvčí starosty města Groot Wassink, řekla CNN: „Faktem je, že počet roste – nemůžete postavit plot kolem města a my to také nechceme.

“Zvýšení daně nemá vliv na počet návštěvníků, ale je to princip. Stojí hodně, aby se naše město udržovalo čisté a bezpečné a naše infrastruktura – jako mosty – v dobrém stavu.”

Příkladem by však bylo, kdyby pobyt v pětihvězdičkovém hotelu, který stojí 300 liber za noc v Římě, který má nejvyšší fixní poplatek v Evropě, uvalil turistickou daň ve výši 7 EUR (6,20 GBP) na osobu. V Amsterdamu by tato částka byla 24 € (21,25 GBP) přidaná k účtu 300 liber za noc, což je více než trojnásobek.

Mezi další méně obvyklé metody patří iniciativa Marry a Amsterdammer, triková zkušenost navržená pro zlepšení vztahů mezi místními obyvateli a návštěvníky a jejich nasměrování do tišší části města.

„Abychom mohli řídit tok návštěvníků a využívat příležitostí, které se sebou cestovní ruch přináší, musíme jednat hned teď. Místo propagace destinace je nyní čas na správu destinací,“ oznámila turistická rada ve strategickém dokumentu, který se zabývá výzvami, jimž je třeba čelit do roku 2030.

Předpokládá se, že počet turistů navštěvujících Nizozemsko v příštích deseti letech vzroste o 50 procent, z 19 milionů na 29 milionů.

Rodney Bolt, odborník z Telegraph Travel v Amsterodamu, tvrdí, že nárůst v cestovním ruchu je „smrtelné otravy, co přitahovalo lidi do města na prvním místě“.

“Brzy si budou moci dovolit jen ti bohatí, aby mohli žít ve středu, sdílet prostor s přechodnou populací turistů a krátkodobými nájmy,” píše. “Amsterdam bude vyžehlen, homogenizován.”

Devět evropských zemí v současné době neukládá turistické daně – zatím; Kypr, Dánsko, Estonsko, Finsko, Irsko, Lotyšsko, Lucembursko, Švédsko a Spojené království.

Pokud jde o města, Benátky, patrně jeden z nejextrémnějších případů nadměrného cestovního ruchu v Evropě, dosud nezavedly turistickou daň, o níž dlouho diskutovalo, a její provádění se nyní odkládá z tohoto měsíce na leden 2020.

(The Telegraph, foto: Pixabay)

Přejít nahoru