Putin tvrdí, že neexistují spolehlivé informace o tom, kdo zaútočil na saúdské ropné polia

Putin v neděli v rozhovoru pro arabských vysílání řekl, že nemá spolehlivé informace o tom, kdo byl za posledním útokem minulý měsíc na saúdské ropné zařízení.

Jemenské hnutí Houthi je zodpovědné za útoky ze dne 14. září, ale Rijád a Washington obvinili Teherán.

Teherán popřel odpovědnost za štrajkovacie a raketové útoky, které pronikly na světové trhy s ropou a odhalily velké mezery v saúdskoarabských leteckých obrany, což vedlo USA k tomu, aby do království vyslali dalších 3 000 vojáků.

“Je nesprávné určit, kdo je vinen dříve, než bude spolehlivě a jasně známo, kdo je za tímto činem,” uvedl Putin a dodal, že souhlasil s tím, že pomůže vyšetřit útok.

“Představte si to, nevíme. Následující den jsem se zeptal vedoucího zpravodajské služby pro zahraniční věci a ministra obrany. “Ne, nevíme.” Řekl podle přepisu arabského jazyka poskytovaného Saúdskou Arábií známá televize Al Arabiya.

Na otázku, zda Moskva podpořila nový návrat k jednáním s Íránem s cílem omezit svůj raketový program, protože Trump nejdříve požadoval nebo vynutil jadernou dohodu, Putin uvedl, že tyto dvě otázky by se měly řešit zvlášť.

“S největší pravděpodobností je možné a mělo by se o tom diskutovat … Raketový program je jedna věc a jaderný program je další věc,” řekl. “Samozřejmě, je to nutné, ale není nutné spojovat jeden s druhým …”, uviedla agentúra Reuters.

(foto: Pixabay)

Přejít nahoru