Retro: Polský prezident: Úsilí EU, aby státy unie přijaly imigranty z třetího světa, povede k jejímu rozpadu

“Podle principu jednoty, na kterém EU stojí, musíme pracovat společně – nemůže nutit jiné státy, aby pracovaly proti svým vlastním zájmům a proti zájmům svých lidí,” řekl prezident ve čtvrtek na tiskové konferenci.

“Proto nesouhlasíme, aby se nám nařizovalo, s ohledem na systém kvót a tlačení migrantů do Polska, proti vůli našeho lidu,” prohlásil po rozhovoru s bulharským prezidentem Rumenem Radevem.

Duda dodal, že Polsko a Bulharsko sdílejí stejnou pozici v tom, jak by měla Evropa řešit migrantskou krizi, s tím že jsou obě země přesvědčeny, že by Unie měla své hranice střežit a poskytovat imigrantům pomoc blízko jejich domovů.

“Jednota, rovnost a solidarita jsou základními principy EU. Pokud jsou tyto principy porušeny, tak, podle mého názoru, to znamená konec unie jak ji známe – nebo určitě její úpadek, který povede k jejímu rozpadu,” dodal Duda.

“Jak pro Bulharsko tak pro nás je zabránění ilegální migrace prostřednictvím účinné, přísně chráněné hranice EU, kterou nelze snadno překonat, jeden z nejdůležitějších úkolů.”

(Polsatnews, foto: Pixabay)

Přejít nahoru