Strelba v Německu na synagogu: podezřelý živě točil svůj útok. Nový druh terorismu?

Asi 35 minut videa bylo vysíláno živě na platformě Twitch, která je vlastněna Amazem, a která je primárně používána hráči videoher, společnost potvrdila ve středu. Twitch odstranil video, ale kopie již byly staženy a sdíleny jinde na internetu, zdůrazňujíc výzvy, kterým čelí platformy, které se pokoušejí šířit takový materiál.

Útok v Hall je v tomto roce druhým živým pravicovým extremistickým útokům po březnovém masakru v Christchurch na Novém Zélandu, kde bylo zabito 51 muslimských věřících, jehož útok byl vysílán na Facebooku.

“Livestreaming umožňuje extremistům zesílit jejich činy, ale ještě více, přiblížit jejich příznivce a další, které se chtějí inspirovat na cestě s nimi,” řekl Oren Segal, ředitel Centra pro boj proti pomluvám pro extremismus. “Je to interaktivní nástroj radikalizace, který také pomáhá šířit obsah, který může inspirovat dalšího útočníka, který by ich mohl následovat.”

Aspekty videa, které prohlédl The Guardian, se zdají být navrženy pro tento přesný účel. Video se začíná tím, že se podezřelý představí v angličtině jako „Anon“ a prohlásí se za antisemitského, anti-feministického a popírače holocaustu.

Použití angličtiny naznačuje, že měl na mysli mezinárodní publikum a odkaz na klesající porodnost je v souladu s populárními bílými nacionalistickými tropy. „Anon“ je internetový žargon pro anonymního uživatele fór, jako je 4chan a 8chan.

“Tito lidé připravují svou strategii na sociálních médií vředem,” řekl Segal. “To je moderní terorista.”

Zdá se, že střelec ve městě Hall napodobil střelce z Christchurch přípravou “manifestu” a jeho zveřejnění online před jeho útokem.

Podle Mezinárodního centra pro studium radikalizace na King’s College London v Londýně byly na místě Kohlchan zveřejněny tři dokumenty popisující motivaci a zbraně pro útok.

“Pracovali jsme čím rychleji na odstranění tohoto obsahu a trvale pozastavíme všechny účty, u kterých se zjistí, že zveřejňují nebo znovu odesílají obsah tohoto odporného činu,” řekla Brielle Villablanca, tisková mluvčí společnosti Twitch.

Video si během útoku prohlédlo pouhých pět lidí, uvedla společnost, a asi 2 200 lidí za 30 minut po ukončení útoku, předtím, než ho Twitch zastavil.

“Toto video se neobjevilo v žádných doporučeních nebo adresářích,” uvedla společnost ve sdělení zveřejněném na Twitteru. “Naše šetření namísto toho naznačuje, že lidé koordinovali a sdíleli video prostřednictvím jiných služeb online zpráv.”

“Vedeme stejnou konverzaci každých pár měsíců a jde jen o různé platformy,” poznamenal Segal.

“Namísto mluvení o 8kanu je dnes Telegram. Místo streamu na Facebooku mluvíme o Twitchovi. Myslím, že to zdůrazňuje širší problém, že extremisté budou migrovat z platformy na platformu.“

Becca Lewis, výzkumná pobočka společnosti Data & Society, která studuje online politické subkultury, souhlasila s tím, že neexistují pouze technická řešení, i když by technologické společnosti měly usilovat o omezení dosahu takových videí.

“Překročili jsme bod, kdy by mělo smysl jednoduše deaktivovat režim živého vysílání pro platformy, jako jsou YouTube, Facebook a Twitch – i když jsou v nich veliké vídělky,” řekla.

“Takže si myslím, že musíme přemýšlet o preventivních opatřeních, která se více zabývají rasismem a bigotností ve společnosti, což je samozřejmě dlouhý a vyčerpávající proces.”

(Guardian, foto: Pixabay)

 

Přejít nahoru