Erdogan

Turecký viceprezident tvrdě odpověděl Trumpovi na hrozbu zničit ekonomiku země

Trump předtím na svém Twitteru pohrozil, že „zničí ekonomiku Turecka“, pokud Ankara, podle jeho názoru, „překročí přípustné hranice“. Podle jeho slov Turecko, Evropa a další země „musí dohlížet na zadržené bojovníky IS* a jejich rodiny“.

„Naše poselství mezinárodnímu společenství je jasné: Turecko není zemí, která jedná pod vlivem hrozeb. Určíme si svou vlastní cestu a sami si přeřízneme pupeční šňůru, jakmile to uznáme za vhodné. Nikdy za žádnou cenu nedopustíme vytvoření teroristického koridoru u našich hranic. Naše stanovisko k zajištění klidu našich hranic a budoucnosti syrských bratrů i vůči územní celistvosti Sýrie a její politické jednotě zůstane nezměněno,“ řekl Oktay během svého vystoupení v Ankaře.

Podle jeho slov se již 370 tisíc syrských uprchlíků vrátilo domů do oblastí na severozápadě Sýrie, kde Turecko provedlo operace Štít Eufratu a Olivová větev.

„Teď je na řadě vytvoření bezpečnostní zóny na východě od Eufratu. Turecko ukáže teroristům, kteří ohrožují naši zemi z jižních hranic, kde je jejich místo, a také bude podporovat  návrat syrských uprchlíků do vlasti,“ dodal turecký viceprezident.

Washington dříve uvedl, že americká armáda se nezúčastní turecké vojenské operace na severu Sýrie. V tiskové zprávě Bílého domu, uveřejněné po telefonickém rozhovoru mezi prezidentem USA Donaldem Trumpem a jeho tureckým kolegou Tayyipem Erdoganem, bylo uvedeno, že Turecko bude nyní odpovědné za všechny militanty IS* zajaté za poslední dva roky po porážce teroristické skupiny Spojenými státy.

Erdogan prohlásil, že v nejbližších dnech bude možné učinit rozhodnutí o turecké operaci v severní Sýrii na východ od Eufratu. Dodal, že cílem operace bude vyčistit syrské území u hranice s Tureckem od sebeobranných sil syrských Kurdů, vytvořit tam bezpečnostní zónu a umístit syrské uprchlíky, kteří se nacházejí v Turecku.

*Teroristická organizace zakázaná v Rusku

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru