Příklad sdílené ekonomiky v Česku: První platforma s půjčováním oblečení se rozrůstá

Módní průmysl je každodenním “chlebem” a při tom, je druhým největším znečišťovatelem světa. Stále více se nakupuje levné oblečení na úkor životního prostředí. Nakupujeme kvůli oslavám, kvůli svatbám, plesům nebo kvůli důležitým setkání. Mění se nám postava, životní styl nebo i finanční možnosti. Dokonce 1 ze 6ti mladých lidí tvrdí, že už není ochotný nosit oblečení, jakmile se s ním objeví na sociálních sítích. Téměř polovina dotázaných mladých žen uvedla, že cítí potřebu mít jiný outfit pokaždé, když jdou na společenskou akci, do práce nebo schůzi.

A jak říká návrhářka, jedna z pěti jedinečných slow fashion koučů v ČR, Kamila Vodochodská: “Trendy jsou skvělá věc, bereme je jako inspiraci.  Vždy tady byly, jsou a budou. Jde o to, jak s trendy pracovat, aby jsme nebyli otroky trendů, ale aby nám pomáhaly. To znamená svůj osobní styl povýšit na nějakou vizitku, aby se stal naším podpisem. Slow fashion znamená zpomalovat spotřebu. Zamyslet se nad tím, jestli opravdu daný kousek potřebujeme koupit.”

Textilní průmysl zkrátil délku sezóny na minimum a tak je oblečení méně kvalitní, ale za to rychle dostupné. Oblečení nevydrží dlouho, je nekvalitní, ale to neřešíme, jelikož dlouho “in” stejně nebude. Pak si prostě koupíme něco nového. Každý měsíc, každý týden nebo i každý den. A to si rychle vybírá svou daň na životním prostředí. Potřebujeme svou touhu, potřebu a chuť být “in” naplnit a je několik alternativ nákupu. Některé alternativy jsou dražší, nebo nehezké a některé jsou přístupné a lidštější. “Skříně nejsou nafukovací. Jsou lidé dogmatičtí, kteří koupí jen slow fashion oblečení a budou si číst cedulky odkud oděv je a z čeho, já jsem milovnice second handů, vintage kousků a ráda sharuji svůj šatník. Můj šatník je všech.”

První česká platforma www.ootd.today je právě tou cenově přístupnější, lidštější a přesto s krásnými kousky přímo od majitelky. Jejich mottem je “aby šaty stále tančily” a co tím myslí? Je mnoho dívek a žen, které mají drahé, jedinečné kousky oblečení ve skříni, ale jsou to tak exkluzivní kousky, že zazáří jednou, dvakrát za rok. Jinak svou krásu, cenu a třpyt schovají ve skříni a čekají na další příležitost. Platforma www.ootd.today nabízí možnost vrátit šaty na forbínu. Ukázat se na jiném těle, v jiném světle. Zazářit a zatančit si. Způsob, jak pronajímat své šaty je velice jednoduchý, rychlý a bezpečný.

Majitelka vyfotí šaty na postavě. Fotky i s popisem vloží přes link na stránky. Během chvíle jsou šaty připravené být pronajaty na den, čtyři dny, deset dní nebo nakonec i koupit. Šaty jsou na stránkách pojištěné, to znamená, že při krádeži nebo zničení nemusí mít majitelka strach. O všechno je postaráno. Peníze za pronájem jí přijdou na účet, šaty se jí vrací domů. Jejich šatník je všech, jak říká Kamila Vodochodská.

(foto: Pixabay)

Přejít nahoru