Vybavte se na roadtrip: Na co nezapomenout?

Vyrazit autem na cesty je často velké dobrodružství, zejména pokud nemáte jasně daný cíl. Je ale pár věcí, bez kterých se na cestách neobejdete.

 

1.     Povinné ručení

Mít platné povinné ručení je základ. V česku je pro vás jako pro majitele vozu ze zákona povinné, v zahraničí ho pak nanejvýš oceníte. Výčet zemí, ve kterých vám vaše povinné ručení platí, zjistíte snadno ze zelené karty nebo ze smlouvy o sjednání povinného ručení. V zemích EU byste neměli mít s jeho platností problém, ovšem pokud se chystáte do Asie nebo na Střední východ, je lepší poptat se přímo v pojišťovně. Jestli se země, kterou budete projíždět, nebo se v ní zdržovat, nenachází na seznamu, budete muset zaplatit tzv. hraniční pojištění.

 

2.     Cestovní pojištění

Chcete-li vyrazit na cestu s klidnou hlavou a jistotou, že pokud se vám stane úraz, nebo onemocníte, pojišťovna vám proplatí potřebné náklady na ošetření v zahraničí, sjednejte si kvalitní cestovní pojištění. Podle aktivit, které chcete podniknout, si pak zvolte i doplňková připojištění. V případě, že se chystáte lézt po horách doporučujeme sjednat si přímo cestovní pojištění na hory a připojištění rizikových sportů. Nikdo nechce myslet na nejhorší, ale nikdy nevíte, kdy se vám cestovní pojištění bude hodit. V základním balíčku vám pojištění pokryje léčebné výlohy, a to i v případě, že vás jen rozbolí zub. Díky němu vás cesta k lékaři v zahraničí nezruinuje.

 

3.     Havarijní pojištění

Kromě povinného ruční je pro všechny případy dobré mít uzavřené i havarijní pojištění, které v případě nehody kryje škody na vašem vlastním vozidle. Platnost havarijního pojištění v zahraničí zjistíte opět ze smlouvy o havarijním pojištění. Oproti povinnému ručení nejsou stanovené pro každé pojištění stejné země, ve kterých platí, proto když si nebudete jistí, vždy se zeptejte své pojišťovny. Ta vám doporučí i možná připojištění, která by se vám na cestách mohla hodit, například pojištění zavazadel ve vozidle nebo úrazové pojištění. Asistenční služby dostupné 24 hodin jsou také velmi výhodné, když potřebujete poradit.

 

4.     Balíček první pomoci

Bez lékárničky na cestách ani ránu. Sbalte si do ní obvazy, náplasti, krém na popáleniny, léky proti bolesti, ale i opalovací krém nebo antibakteriální gel. Samozřejmostí jsou pak i léky, které pravidelně užíváte, standardní léky proti chřipce a nachlazení, léky na alergii či obyčejné zvlhčovací kapky do očí. K nezbytnostem v lékárničce pak přihoďte i živočišné uhlí, léky na žaludek, případně antibiotika a desinfekci.

5.     Náhradní nabíječky a baterky

Jestli si s sebou berete i počítač, foťák, telefon a další technologii, ujistěte se, že máte všechny nabíječky, náhradní baterie do foťáku a případně i externí disk. Kromě toho oceníte i power banku, kterou si jednoduše sbalíte sebou například při výšlapu na hory nebo na potulkách městem a nabijete si díky ní telefon, když zrovna nebudete mít k dispozici zásuvku.

Přejít nahoru