Dávkování přírodních antidepresiv? Poradíme

Opravdu nemusíte mít žádný strach z dávkování přírodních antidepresiv, protože i v případě, že byste si vzali větší dávku, než je pro vás vhodná, nic zvláštního se nestane. Akorát účinek může být mnohem silnější než právě potřebujete.

Dávkování přírodních antidepresiv je u každého jiné
V první řadě je nutné zmínit, že každý jsme individuál. Díky našim rodičům se značně lišíme po genetické stránce. A dále k tomu příspíváme rozdílným životním stylem.

Tudíž není možné stanovit optimální naprosto totožné dávkování přírodních antidepresiv na jednu stranu pro štíhlého veganského sportovce a na stranu druhou pro obézního muže, který si dopřává každý den uzeniny a ještě se nevyhýbá cigaretám či tvrdému alkoholu.

Už jen jejich trávicí systém se vyznačuje naprosto jinou vstřebatelností veškerých živin, tedy nejen doplňků stravy. Co tím chci naznačit? Čím méně příkladný životní styl, tím bude absorpce účinných látek nižší a tudíž bude nutné mnohem vyšší dávkování přírodních antidepresiv. A samozřejmě naopak. Čím pravidelněji budete sportovat, tím dávkování bude nižší, protože vám budou pro lepší psychický stav pomáhát endorfiny, vyrobené vašim vlastním tělem. A zároveň budete štíhlejší, tudíž tělo bude zdravější a bude fungovat mnohem lépe.

Míra problémů je jiná
A za další hraje velkou roli, jak velké potíže máme. Někdo trpí úzkostí malou, jen občas, v případě vystavení stresovým faktorům. Někdo jiný zase již poté, co vstane, se začne třást a má velké problémy se k něčemu pak dokopat.

Takže jak z toho ven? Existuje alespoň nějaké obecné doporučení jak na to? Určitě ano.

Alfou a omegou přírodních antidepresiv je indická ašvaganda. Vyniká jedinečnou vlastností, která spočívá v tom, že umí uklidnit a zároveň povzbudit. V případě ašvagandy doporučujeme ráno dvě kapsle, v poledne další dvě a večer maximálně jednu, případně žádnou, podle toho, jaké by mělo večerní užívání vliv na váš spánek.

Dávkování přírodních antidepresiv kava kava a kratom
Další silným pomocníkem je extrakt z kořene polynéské byliny kava kava. Ta vás hodí do naprostého klidu. Proto je nutné ji používat jen nárazově, protože si na ni snadno zvykneme. U prvního užití doporučujeme minimální, naprosto bezpečnou dávku, pouze na špičku lžičky. Polknout a zapít vodou. Podle vlastních pocitů pak druhou dávku můžete o něco málo zvýšit anebo naopak snížit. Základní pravidlo zní – kava kava vás nemá otupit, ale zharmonizovat, abyste si tento stav vzali za své a následně se o něj pokoušeli bez užití kava kava. Je to takový trenér.

Pro kratom platí úplně stejné pravidlo. U něj je navíc dobré vzít v potaz fakt, že každá odrůda může mít na každého člověka rozdílné účinky. Přestože se některé odrůdy označují jako sedativní a jiné zase jako euforizující, z vlastní zkušenosti můžeme říct, že ne vždy je tomu tak. Takže v případě kratomu doporučujeme nejdříve zkušební 5 gramové balení a teprve po zjištění účinků – zdali pro vás bude stimulantem anebo naopak sedativem, si pořiďte balení větší.

To je tak stručně asi vše. Pokud byste další dotazy na téma dávkování přírodních antidepresiv, pište prosím na e-mail [email protected], do chatu v eshopu či zpráv na našem FB profilu. Anebo volejte na číslo 553 654 047. Budu se těšit na vaše dotazy.

(zdroj: energiezivota.org, foto: Pixabay)

Přejít nahoru