Islámský atentátník

Dobré ráno Francie: 61 procent říká, že „islám je neslučitelný s francouzskými hodnotami a společností“

Čísla z letošního průzkumu svědčí o rostoucím znepokojení francouzské populace z dopadu, který má islám na tradičně francouzskou světskou společnost. Stejný průzkum v loňském roce zjistil, že více než polovina nebo 53 procent Francouzů má pocit, že islám je jednoduše „neslučitelný“ s francouzskými hodnotami a společností, uvádí Le Journal du Dimanche.

Pokud jde o téma islámského vztahu k francouzské společnosti, existuje výrazná propast mezi pravicovými a levicovými. Například zatímco 85 procent pravicové národní Marine Le Pen tvrdí, že muslimské bohoslužby nemají ve Francii místo, 54 procent podporovatelů krajně levicové strany France Insoumise (Unbowed France) se domnívá, že ano.

Frédéric Dabi, náměstek generálního ředitele Ifopu, poznamenal, že ve srovnání se stejným hlasováním v roce 2005, kde byla hlavním tématem zájmu rovnost náboženství, letošní výsledky průzkumu naznačily, že pro Francii jsou hlavním problémem oddělení náboženství a politiky.

“Definice sekularismu se zdá být změněna,” řekl Dabi.

Z dotázaných sedmdesát pět procent uvedlo, že náboženské symboly by měly být zakázány uživatelům veřejných služeb, zatímco 72 procent podpořilo zákaz zaměstnanců soukromých společností. Pravicoví křídla s největší pravděpodobností takové pozice podporovali

Pokud jde o kulturní otázky, 61 procent uvedlo, že by pro školní jídla vrátili alternativní jídla do vepřového. Mezi příznivci národní rally však pouze 44 procent podpořilo taková opatření.

Když byli dotázaní respondenti dotázáni, která strana byla nejvhodnější, aby čelila výzvám islamizace, Národní peněžitá Le Pen skóroval nejvyšší, s 37 procenty ve srovnání s 20 procenty pro centrista-globalisty Macrona La République En Marche! (LREM) párty.

Islámizace se ve Francii stala tak rozšířenou, že nyní lze najít radikální muslimy pracující na veřejných školách a na policejních silách.

Před několika týdny francouzský ministr národního vzdělávání Jean-Michel Blanquer oznámil, že v letošním roce bylo o islámské radikalizaci hlášeno tucet učitelů veřejných škol.

Krátce nato bylo oznámeno, že radikalizací bylo 27 policistů z pařížské prefektury.

(Voice, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru