FRANCOUZSKÁ VLÁDA NABÍZÍ pracovníkům 10-TISÍC EUR, aby zůstali PRACOVAT V pařížském NO-GO ZÓNÁCH

Návrh je jedným z 23 opatrení predložených vládou na pomoc oblasti, ktorá je najchudobnejšou v celej krajine, a tiež chce nábor ďalších 150 policajtov, ktorí majú pomôcť udržiavať poriadok v tejto oblasti, uvádza denník Le Figaro.

Vláda prezidenta Emmanuela Macrona sa tiež snaží zlepšiť podmienky bývania pre miestnych obyvateľov.

Bonus 10 000 eur bude pridelený pre rôznych pracovníkov vo verejnom sektore, vrátane učiteľov, pretože štúdie ukázali, že miera fluktuácie v tejto oblasti je oveľa vyššia ako v iných častiach Francúzska, pričom pracovníci ministerstva vnútra tam zostávajú v priemere len 2,7 roka v porovnaní napríklad s Essonne, kde je priemer 7 rokov.

Podobný návrh bol urobený v tzv. „Zraniteľných oblastiach“, často označovaných ako „no-go zóny“, vo Švédsku, kde vláda ponúkla učiteľom zvýšenie platu o takmer 1000e, aby zostali v práci v znevýhodnených oblastiach, ktoré sa často stretávajú so zločinom .

Plány vo francúzskom Seine-Saint-Denis prichádzajú po mesiacoch štúdií poslancov parlamentu a vládnych činiteľov v oblasti s vysokou migráciou, kde podľa francúzskeho parlamentu je podľa odhadov 20 percent obyvateľov – 400 000 osôb – nelegálnych prisťahovalcov.

Aby bolo možné čeliť vysokej miere kriminality v tejto oblasti, plán tiež vyžaduje rekonštrukciu policajných staníc v Aulnay-sous-Bois a Épinay-sur-Seine v celkovej výške 30 miliónov eur. Očakáva sa, že renovácia budú dokončené do roku 2023. Ďalších 20 miliónov eur bude vyčlenených na vzdelávanie.

Počas posledných niekoľkých rokov mnohí vyjadrili vážne obavy týkajúce sa oblasti Seiny-Saint-Denis, v neposlednom rade kvôli vysokej úrovni islamskej radikalizácie v tejto oblasti.

Minulý rok bývalý francúzsky štátny tajomník Philippe de Villiers tvrdil, že jeho brat generál Pierre de Villiers, ktorý v roku 2017 rezignoval na funkciu náčelníka štábu obrany, varoval prezidenta Macrona pred nebezpečenstvom, ktoré predstavuje rastúce bezprávie na predmestí Paríža.

„Pokiaľ na predmestí vzniknú ďalšie a ešte násilnejšie povstania, nebudeme im môcť čeliť: chýbajú prostriedky, chýbajú muži (policajti). To je realita francúzskej politickej situácie, „uviedol.

(zdroj: prehladsprav.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru