Putin má na stole zákon, od podpisu kterého ho odrazují vlastní obyvatelé

Výzva ruskému lídrovi se objevila na stránkách hnutí Za lidská práva. Její autoři zdůraznili, že konkrétní občan nemůže předem odhadnout možné důsledky zákona pro svou osobu. Návrh zákona podle jejich názoru ohrožuje základní ústavou garantované práva, přičemž odporovat mu u soudu bude prakticky nemožné.

“Nálepka zahraničního agenta diskredituje člověka v očích jeho spoluobčanů, přičemž snižuje jeho důstojnost bez ohledu na to, že se nedopustil ničeho špatného ani protizákonného a nevyplňoval vůli zahraničních objednatelů,” uvádí se také ve výzvě.

Zákon, který umožňuje označovat za tzv. zahraničních agentů i fyzické osoby, schválila horní komora ruského parlamentu tento pondělí. Schvalovacím procesem v dolní komoře ruského parlamentu – Státní dumě – prošel návrh ještě koncem minulého týdne.

Tímto zákonem se rozšiřuje již existující legislativa týkající se mediální společnosti financované ze zahraničí.

 

Jde o zákon přijatý v roce 2017 jako odpověď na rozhodnutí ministerstva spravedlnosti Spojených států, které ruskou státem financovanou televizi RT označilo za zahraničního agenta.

Nový zákon se vztahuje na každého, kdo bude šířit obsah vyráběn mediálními společnostmi, které jsou registrovány jako zahraniční agenti a jsou placené ze zahraničí. Přijetí zákona se v Rusku setkalo s vlnou kritiky za to, že ještě více omezí svobodu projevu a státu umožní tvrdé zákroky vůči opozici.

(zdroj: netky.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru