Su-27

Vyvstalo nebezpečí? Let ukrajinské rakety „ničitelky ruského Krymského mostu“ v doprovodu bombardérů Su-27 + VIDEO

Záběry letu na Youtube zveřejnil Ukrajinský Militární portál.

V popisu k videu se uvádí, že raketa „úspěšně prošla fází zkoušek, během kterých provedla let na vzdálenost několika set kilometrů po zadané trase a výškách, než potvrdila své letové charakteristiky“.

Testy rakety R-360 komplexu JK-360MC Neptun
Koncem listopadu letošního roku na Ukrajině úspěšně proběhly testy okřídlené protilodní rakety R-360 komplexu JK-360MC Neptun.

Během testů raketa provedla zkušební let bez odklonění od trasy ve stanovených výškách. Neptun poprvé přeletěl vzdálenost 250 kilometrů.

Podle slov generálního konstruktéra společnosti Luč Olega Korosteleva to svědčí o úspěšném konci vývoje R-360 jako létajícího stroje. Další testy Neptunu budou zaměřeny na zlepšení bojových charakteristik rakety.

V únoru The National Interest napsal, že v případě úspěchu se Neptun stane klíčovým milníkem v programu vývoje raket na Ukrajině.

Státní zkoušky systému JK-360MC Neptun by měly být dokončeny do konce letošního roku.

Raketa R-360 komplexu JK-360MC Neptun
Daná okřídlená raketa se vyznačuje bojovou hlavicí o hmotnosti 150 kilogramů, doletem až 280 kilometrů a rychlostí kolem 900 kilometrů za hodinu. Výška letu rakety je tři až deset metrů nad výškou hladiny moře.

(zdroj: cz.sputniknews.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru