Saúdská Arábie ukončuje vstupy do restaurací podle pohlaví

Saúdská Arábie dříve vyžadovala, aby všechny restaurace měly jeden vchod pro rodiny a ženy a druhý pro muže samotné. Ministerstvo obcí a venkovských záležitostí na Twitteru oznámilo, že by to již nebylo povinné.

Nepříbuzným mužům a ženám bylo po desetiletí zakázáno směšování na veřejných místech podle přísných sociálních pravidel, které byly vynuceny tvrdými duchovními a náboženskou policií.

Ale korunní princ Mohammed bin Salman přivedl náboženské zařízení k patě – částečně zatčením kritiků – a zmírnil další omezení, včetně zákazu řízení žen a veřejné zábavy.

Segregace se za poslední rok tiše zmírnila, protože restaurace, kavárny, konferenční centra a koncertní sály ji přísně prosazovaly.

Mluvčí ministerstva, na který se agentura Reuters obrátila, nestanovil, zda budou vyloučeny i oddělené sezení uvnitř restaurací. Nová pravidla nejsou povinná, což znamená, že restaurace by si mohly zachovat samostatné vchody, pokud se majitelé rozhodnou tak učinit, uvedl.

Nebyly oznámeny žádné změny v jiných veřejných zařízeních, jako jsou školy a nemocnice, které se zdají pravděpodobně prozatím oddělené.

Saúdská Arábie, jeden z nejvíce na světě segregovaných národů na světě, se také chichotá v systému opatrovnictví, který vyžaduje, aby všechny ženy měly od mužského příbuzného souhlas s důležitými rozhodnutími, i když některá klíčová omezení přetrvávají.

Společenská otevřenost byla doprovázena zásahem proti disentu, který byl svědkem zatčení desítek duchovních, intelektuálů a aktivistů, včetně žen, které vedly kampaň za některé ze svobod, které byly v poslední době uděleny.

(Reuters, foto: Pixabay)

Přejít nahoru