Retro: Francie chce snížit legální věk pro sex na 13 let

V současné době je legální věk ve Francii 15 let, ale nový zákon protlačovaný francouzskou vládou chce tento věk snížit. Ministryně spravedlnosti Nicole Belloubet včera prohlásila, že věk 13 let by byl rozumný.

Soudci budou mít navíc rozhodovací pravomoc rozhodnout, zda bylo dítě “dost staré”, pokud bude věk při prvním sexuálním aktu ještě nižší.

Současné právo říká, že dospělý, který má sex s osobou mladší 15 let, a tento akt je ze strany dítěte dobrovolný, nemůže být dospělý stíhán pro znásilnění, ale pro sexuální obtěžování.

Ve většině civilizovaných zemí je tento věk nastaven mezi 15 a 18 lety. Francouzská média toto zdůvodnění sice nenabízejí, ale sexuální styk s dětmi mladšími 15 let je typický v imigrantských komunitách. Zákon by tak současné provinilce do budoucna zbavil trestnosti. Co to ale bude znamenat pro úroveň francouzské společnosti, toho se lze jen děsit.

Marlene Schiappa, ministryně pro genderovou rovnost nyní říká, že nejspodnější hranice je 13 let. O nižším věku prý nemůže být debata. Ale věřte jí to.

(LeFigaro, foto: Pixabay)

Přejít nahoru