Štěně olizující ženské nohy může způsobit vážnou infekci kůže

V loňském roce 86letá žena odešla do nemocnice s horečkou, nevolností, zvracením a bolestí na pravé noze. Podle zprávy zveřejněné 2. prosince v časopise Journal of Emergency Medicine skončila na vozíku a byla léčena na cukrovku a revmatoidní artritidu.

V nemocnici lékaři zjistili, že má na pravém kotníku a dolní končetiny horečku, vysokou srdeční frekvenci a známky celulitidy. Celulitida je běžná kožní infekce způsobená bakteriemi, která může vést ke zčervenání kůže, otoku a citlivosti. Lékaři si také všimli, že žena měla mezi prsty na nohou nějaké rány a oděrky v kůži.

Analýza její krve odhalila, že byla infikována Streptococcus canis, bakterií, kterou lze přenést na člověka z jiných zvířat, zejména psů. Lidské infekce canis jsou však celkově velmi vzácné a autoři uváděli, že v lékařské literatuře bylo hlášeno několik případů.

Zatímco celulitida je běžná u lidí, je obvykle způsobena jinými druhy bakterií (a nikoli S. canis), řekl hlavní autor Dr. Zohar Lederman, který byl tehdy lékařem fakultní nemocnice v Assutě Samson v Izraeli.

V tomto případě žena uvedla, že podle zprávy vlastnila několik štěňátek, která ji často olízovali nohy. Je „vysoce pravděpodobné“, že ji štěňata infikovala touto bakterií, ale není  to jisté, protože lékaři nesebrali vzorky od domácích mazlíčků, řekl Lederman.

Je velmi neobvyklé, že takové bakterie u domácích lizů způsobují u lidí infekci. “Přemýšlejte o všech okamžicích, kdy lidé na celém světě dostávají lízání od svých domácích mazlíčků,” řekl Lederman.

Aby byla osoba infikována, musí bakterie přistoupit k hlubší vrstvě než epidermis, horní vrstvě kůže. “K tomu nejčastěji dochází kvůli suchosti kůže, která způsobuje malé léze,” řekl. A co víc, v tomto případě měla žena nejen praskliny na kůži, ale také oslabený imunitní systém kvůli lékům, které brala pro revmatoidní artritidě. Také její štěňata nesla tuto bakterii,” dodal.

Pár dní poté, co byla léčena antibiotiky, se ženě stav zlepšil a byla propuštěna „za stabilních podmínek“, řekl Lederman. Vědci publikovali tuto případovou studii, aby zvýšili povědomí o potenciálních chorobách, které musí skočit ze zvířat na lidi. Lékaři by pak měli spolupracovat s veterináři na péči o lidi a zvířata,” napsali.

(Livescience, foto: Pixabay)

Přejít nahoru