Tmavá čokoláda vs. mléčná čokoláda: Která je zdravější? Uvedení na pravou míru jednou provždy

Horká čokoláda vs. mléčná čokoláda

Čím více čokolády se zpracovává, tím více ztrácí vlastnosti, díky kterým je na prvním místě zdravá. Mnoho výhod čokolády pochází z flavanolů (fytonutrienty nalezené v kakau), které mají antioxidační účinky – a velmi hořkou chuť. Ale jak je fermentováno, alkalizováno a pečeno, aby neutralizovalo tuto chuť, tyto flavanoly začnou podle Clevelandovy kliniky mizet. Vzhledem k tomu, že hořká čokoláda obsahuje minimálně 35 procent kakaa, zachovává si více svých zdravotních výhod než mléčná čokoláda, která obsahuje pouze méně než 10 procent kakaa.

Nejzdravější typ čokolády

Pokud jde o to, který druh čokolády je nejzdravější, je odpověď jednoduchá: je to tmavá čokoláda. Protože tmavé odrůdy obsahují velmi vysoký obsah kakaa (obvykle 70 až 80 procent, ale mnoho až 100!), Obsahují více flavanolů než mléčná čokoláda. Ale čím více kakaa máte, tím hořčí bude vaše čokoláda – a to je přesně důvod, proč mléčná čokoláda přidává hodně mléka a cukru, aby byla sladčí. Bohužel však jíst něco, co je primárně pomíchano s cukrem a nasyceným tukem, není pro vaše zdraví veľmi vhodné.

Ale nebojte se: Stále můžete získat své čoko-fit a udělat něco dobrého pro své tělo ve stejnou dobu. Odborníci doporučují držet se odrůdami, které obsahují kakao 70% nebo vyšší, aby mohly těžit z výhod – jako když vám pomůžeme bojovat s nemocí a dokonce je z vás chytřejší. Tmavá čokoláda je navíc plná důležitých minerálů – jako je hořčík, zinek a železo – které vám také mohou pomoci stárnout zdravý mozek.

Jak nakupovat zdravou hořkou čokoládu

Klíčem k úspěchu je zajistit, abyste získali možnost skutečné čokolády – ne skrytou mléčnou čokoládu. Odborníci na výživu tvrdí, že to znamená hledat něco, co obsahuje více než 70 procent kakaa, nízký obsah přírodního cukru a krátký seznam přísad (bez mléčných výrobků, včetně laktózy, mléčných sušin, syrovátky, kaseinu nebo máslového tuku). Také většina tmavých čokolád obsahuje vanilkové lusky, které pomáhají s hořkostí, takže se ujistěte, že dostanete skutečnou vanilku – ne něco syntetického, jako je vanillin.

Nyní pravděpodobně nenajdete vhodnou variantu tmavé čokolády, která by se u pokladny objevila v běžných obchodech s potravinami – například bar Hershey s „horkou čokoládou“ má jako svou první složku cukr a obsahuje několik různých druhů mléka – ale existuje spousta značek, které mají jak skvělý vkus, také výhody, po kterých toužíte. Chcete-li začít, hledejte možnosti od Go Raw, Alter Eco, Hu Kitchen a Theo. Máte každou omluvu, že se můžete každou noc oddávat několika kouskům – konec konců je to pro vaše zdraví.

(WELL+GOOD)

Přejít nahoru