Překvapení! Greta Thunberg odhaluje, že kamery se pohybovaly od prvního dne, kdy došlo k jejímu „virovému“ růstu

Thunberg, nedávno korunovaná časopisem Time, osoba roku, může přidat dokumentární film, který je předmětem jejího narůstajícího resumé. Film, předběžně nazvaný Greta, byl vyhlášen v pondělí na premiéře Hulu v roce 2020. Režisérka Nathan Grossmanová sledovala mladé zázračné dítě klimatu, od školních stávek na chodníku před švédským parlamentem až po moře na palubě závodní jachty Malizia II. Grossmanův jediný další úvěr pro IMDB k dnešnímu dni je švédský film s názvem „Köttets lustar“ (nebo „Lusts of the Meat“), který, i když to zní pornograficky, je příběhem jednoho muže, který se dívá na svůj život jako masožravec.

Thunbergovi rodiče, operní zpěvačka Malena Ernman a herec Svante Thunberg, jsou slavní samy o sobě a není těžké vidět, jak jejich spojení mohla urychlit proces, kterým se Thunberg stal všudypřítomným symbolem změny klimatu. Její vzestup byl pečlivě choreografován, její školní stávka slavila v první den Ingmar Rentzhog ze sociální sítě pro změnu klimatu „Nemáme čas.“ Rentzhog, již přátelé s Thunbergovými rodiči, už byl obviněn z používání dívčích fotek za které získal miliony dolarů pro jeho společnost – dělat z ní jméno domácnosti v tomto procesu.

O rok později její větší než životný obrázek zdobí čtyři příběhy o zdi v San Franciscu, jídelnách v Tel Avivu (kde její nesouhlasný pohled má zahanbit jedlíky od plastových nádob) a londýnském Trafalgar Square, kde je ledová socha vyřezána v její podobu.

Thunbergová sama bědovala nad tím, že rok školních stávek v podstatě nic neudělal, co se týče emisí – že planeta není dále od jistého zkázy, než to bylo před tím, než zahájila svou mimořádně úspěšnou kampaň, aby zahanbila světové vůdce v péči. Protože více zemí je nuceno deklarovat „klimatické mimořádné situace“ a „udělat něco [neurčeno]“, aby snížily emise na nulu bez předložení konkrétních řešení, tím menší je pravděpodobnost, že budou schopny dosáhnout požadovaných snížení.

Místo toho se opírají o magické myšlení – uhlíkové kompenzace, stropy a obchod, uhlíkové daně a další systémy a podvody, které v podstatě znamenají podplácení klimatu, aby zůstaly na místě – nebo konkrétněji, podplácení klimatických úřadů hledáním opačným směrem, zatímco znečišťování pokračuje. Panikaření nikdy nepřinášejí rozumná rozhodnutí, přesto globální autority přijímají rady Grety Thunbergové, aby jednaly, jako by byl dům v plamenech. Pokud nebudou opatrní, bude to tak.

Přejít nahoru