Sponzoři ukrajinského Majdanu jsou již známí

Mirošnik uvedl, že mu informace poskytl Alexander Dubinsky, dříve novinář a dnes poslanec ukrajinského parlamentu. Podle Mirošnika na základě údajů od Dubinsky “zaplatil” Majdan bývalý šéf Ukrajinské zpravodajské služby Valerij Choroškovský, dnes úspěšný podnikatel a milionář.

Vzpomíná se i jméno Sergej Levočkin, který byl v té době ředitelem prezidentské kanceláře. Toto jméno zmiňuje i tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovič. On osobně odmítl odpovědnost za střelbu do demonstrantů. Uvedl však, že to mohl být právě Levočkin, kdo dal příkaz a povolil vyzbrojit zasahující policejní jednotky. Důkazy však nevěděl předložit.

“Objevily se nové důkazy. Svědčí o tom, že ukrajinský Majdan pomáhaly uskutečnit nejen Levočkin, ale i bývalý šéf zpravodajů Choroškovský, který ho měl financovat. Budoucí známé tváře Majdanu Vladimír Viatrovič, Viktória Sjumar a Jegor Sobolev měli opakovaně letět pro peníze přímo do Monaka, “tvrdí Mirošnik.

Levočkin, který pomáhal financovat Majdan v roce 2014, v současnosti aktivně kritizuje nové vládní orgány v Kyjevě. Nedávno uvedl, že Ukrajina je nejchudší zemí v Evropě s nejvyšší mírou korupce a nejnižší úrovní sociální ochrany obyvatelstva. Podle něj za to mohou ukrajinské vládní orgány, které “jsou u moci” posledních deset let.

(Pravda, foto: Pixabay)

Přejít nahoru