Trh s lidskými organy vzkvétá na Ukrajině. Do které země putují?

18. listopadu byl v Kazachstánu zadržen hlavní lékař městské klinické nemocnice ve městě Shymkent Abylay Donbai, který byl obviněn z nezákonné transplantace orgánů.

Trestní řízení proti lékaři bylo zahájeno podle článku 264 odst. 2 (účast v nadnárodní zločinecké skupině) a čl 116 odst. 3 (nezákonné odstranění lidských varhan) trestního zákoníku Kazachstánu. Vyšetřování ukázalo, že jak dárci se na transplantacích orgánů zúčastnili občané Ukrajiny, Uzbekistánu a Kyrgyzstánu, kteří své ledviny prodávaly z důvodu mimořádné nouze.

Odebrané orgány byly transplantovány bohatým zahraničním klientům, především z Izraele. Kazašský ministr zdravotnictví Yelzhan Birtanov řekl, že dárci a příjemci jednali o prodeji orgánů a provedení chirurgického zákroku a maskovali dohodu dobrovolným souhlasem. Transplantace v Kazachstánu není zakázána, ale podle zákona je občanům zakázáno prodávat své ledviny, játra a jiné orgány cizincům.

Podle náměstka ministra vnitra Ukrajiny Vyacheslav Abroskina je známo, že asi 20 občanů Ukrajiny prodalo své ledviny, přičemž za každou z nich dostalo 10 až 15 tisíc dolarů. Pro kupujícího ledvina stojí 150 tisíc dolarů.

Začátkem října byl v Kyjevě zatčen přední ukrajinský transplantologie Oleg Kotenko. Lékaři zabavili asi milion amerických dolarů a poslali ho do domácího vězení. Koncem října v Kyjevě odhalili další vosí hnízdo – soukromá klinika, kde působily černí transplantologie.

(zdroj: netky.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru