Od Klause ml. zahřmělo. Dohra Zemanova projevu: On to dá spatra, zato „umělci“ musí číst dvě věty z papíru!

Prezidentovo vánoční poselství, které zaznělo včera, pochválil také právník Tomáš Grygar, člen Trikolóry. Ani ne tak obsah, jako formu. „Šlo vidět, že prezident Zeman je ve formě, z patra, bez papíru pronesl výborný projev. Kdo v jeho věku by to dokázal?“ kladl si otázku. Zmíněný projev měl 16 minut, prezident v něm prohlásil Česko za úspěšnou zemi, pochválil nízkou nezaměstnanost a zadluženost, stabilní ekonomický růst i růst starobních důchodů a průměrné mzdy. Pohaněl pomalost výstavby dálnic a soudních řízení a také varoval před náboženským vnímáním otázek změny klimatu. A popřál, aby lidé dále byli svobodnými osobnostmi, které sebou nenechají manipulovat a budou si tvořit vlastní názor.

Grygar projev srovnal s jinými: „Jaký rozdíl oproti těm o desítky let mladším pseudoumělcům, kteří při protestech proti Zemanovi z papíru museli číst i dvě věty a ještě u toho koktali.“ Jako příklad dal vystoupení zpěvačky Lenky Dusilové z roku 2016. „Mám na srdci pár slov, je to důležitý,“ začala tehdy zpěvačka a otevřela papírek. „Nesouhlasíme s tím, že se prezident naší země ve svém úřadu chová nedůstojně a i naším jménem podlézá režimu, který popírá svobodu a demokracii. Jestli se to nelíbí ani vám, prosím, nebojte se dát najevo svůj názor, děkujeme,“ vzkázala zpěvačka.

Čtení z papíru nebo z mobilu bylo také častým jevem na demonstraci na Letné v listopadu. Bez papíru mluvila například disidentka Dana Němcová, rapper Slam nebo demonstrantka Filipová, která se s Babišem soudila o výrok, že byli demonstranti zaplacení. Ovšem Mikuláš Minář, jeho pravá ruka Benjamin Roll a většina dalších vystupujících se držela toho, co měla na papíru před sebou. Včetně herců, kteří na akci vystoupili, jako Aňa Geislerová, Martha Issová, Bolek Polívka, Ivan Trojan nebo Bára Hrzánová.

(zdroj: parlamentnilisty.cz)

Přejít nahoru