Gréta ostrouhala! Australský premiér zásadně odmítl rady tohoto dítěte

Thunbergová v neděli reagovala na video z australských sdělovacích prostředků, které popisovaly současné přírodní jevy v Austrálii jako „zvýšené extrémní povětrnostní události a přírodní katastrofy“.

Premiér konzervativní koaliční vlády odmítl  argumenty Gréty Thunbergové s tím, že se zaměřuje spíše na australské zájmy, než aby reagoval na rady, poskytované z bezpečí 12 000 mil od Austrálie.

Morrison rovněž odmítl radu ke snížení těžby uhlí v Austrálii. Zdůraznil, že Austrálie je největším světovým vývozcem uhlí a zkapalněného zemního plynu a má v úmyslu tento stav udržet. „Austrálie a australská vláda má své priority na základě australských národních zájmů,“ zdůraznil Morrison novinářům.

Bývalý místopředseda vlády Barnaby Joyce se mezitím vyjádřil ke Grétě Thunbergové a prohlásil, že nechce slyšet od „skandinávského dospívajícího“ o tom, jak se vypořádat s požární krizí australského národa. Prohlásil, že teenager by měl „křičet na své školní spolužáky a na své učitele“ ve své vlasti, spíše než poučovat Australany.

(MZ)

Přejít nahoru