Papež ruší „papežské tajemství“ pro vyšetřování sexuálního zneužívání

Dva dokumenty vydané, které byly zavedeny v některých zemích, zejména ve Spojených státech, jako například ohlášení podezření ze sexuálního zneužívání civilním orgánům, pokud to vyžaduje zákon.

Dokumenty, které uvádějí praktiky do univerzálního církevního práva, zakazují také povinnost mlčení těm, kdo nahlásí sexuální zneužívání nebo tvrdí, že se stali obětí.

“Je to epochální rozhodnutí,” řekl arcibiskup Charles Scicluna z Malty a nejzkušenější vyšetřovatel sexuálního zneužívání ve Vatikánu.

Zrušení „papežského tajemství“ při vyšetřování sexuálního zneužívání bylo klíčovou poptávkou vůdců církve, včetně Scicluny a německého kardinála Reinharda Marxe, na summitu o sexuálním zneužívání, který se konal v únoru ve Vatikánu.

Tvrdili, že utajení v případech sexuálního zneužívání nezletilých je zastaralé a někteří církevní úředníci se za to skrývají, místo aby spolupracovali s úřady.

Scicluna uvedla, že nová ustanovení otevírají způsoby, jak komunikovat s oběťmi a spolupracovat se státem informuje Reuters.

“Některé jurisdikce by snadno citovaly pontifikální tajemství … říkají, že nemohly a že nebyly oprávněny sdílet informace s orgány státní správy nebo s oběťmi,” uvedla Scicluna.

„Teď se tato překážka, kterou bychom mohli nazvat tímto způsobem, zrušila a pontifikální tajemství už není výmluvou,“ řekl.

Jeden z dokumentů také zvyšuje na 18 nebo méně od 14 let nebo do věku, že obrázky jednotlivců lze považovat za dětskou pornografii „za účelem sexuální uspokojení, ať už jakýmkoli způsobem nebo za použití jakékoli technologie“.

Přejít nahoru