Sovětské bomby stále zabíjejí lidi v Afghánistánu aj po desítky let

„Věděli jsme, že hora je nebezpečná,“ řekl Mahaiuddin, který našel ostatky svého syna poté, co jednoho dne nepřijel domů.

“Byli jsme si vědomi dolů, ale nemohli jsme je najít. Po dešti byli pohřbeni v měkkém písku.”

Mahaiuddinův syn Moujtaba byl zabit spolu se dvěma přáteli ve věku 12, 14 a 17 let v květnu, když šli hledat bobule v této idylické krajině, kde jsou čokoládové hory pokryté sněhem.

Mahaiuddin, 44 let, si dobře pamatuje válku. Řekl, že přinesl čaj mujahedeenským bojovníkům, kteří se schovávají v horách a zahajují přepadení proti sovětským hlídkám.

Podle zprávy Human Rights Watch z roku 2016 byly v Sýrii použity kazetové zbraně.

„Je to nejnebezpečnější, jsou velmi citlivé na vibrace,“ řekl Bachir Ahmad, který vede tým deminerářů z dánské deminingové skupiny (DDG).

Kopce Bamiyanu, které je známé jako domov dvou obřích soch Buddhy ze 6. století, které Taliban vyhodil do povětří, byly rozsáhle vyhledávány pro doly a jiné výbušniny.

V blízkosti místa výbuchu, který zabil Moujtaba a jeho přátele, DDG pracovníci namalovali bílé cesty ukazující, které oblasti jsou bez nebezpečí.

„Toto je poslední bitevní pole, které myjeme v Bamiyanu, to sahá až do roku 1986,“ řekl Habib Noor, šéf DDG provincie.

Bamiyan, oblast ovládaná šíitským Hazarasem a relativně nedotčená dnešním násilím, které pustoší zbytek Afghánistánu, bude brzy první z 34 provincií v Afghánistánu, kde byly odstraněny všechny známé kontaminované oblasti.

Na místě poblíž Ahangaran navštěvovaném AFP pracovali odmínovače pod jasně modrou oblohou, s lékařem a vedoucím týmu vždy po ruce.

Tým osmičky, oblečený v zářivě modrém zbroji, tiše vyskočil na zem a jejich ticho přerušilo pouze zvuk vřískajících vran a bzučení detektorů kovů.

Zarkha (26) uvedla, že svou první kazetovou bombu našla před několika dny.

„Byla jsem velmi vyděšená,“ řekla a popsala, jak její tým opatrně vykopal citlivé zařízení a poté ho zničil při řízené explozi.

Minulý rok, podle vládních statistik, doly a další „výbušné zbytky války“ (ERW) zabily nebo zranily 1 391 Afghánců. Více než polovina obětí byly děti.

„Výbušnina je stále funkční i po sto letech. Kov a plast se rozloží, ale ne výbušniny,“ řekl Abdul Hakim Noorzai, šéf DDG, který se nachází v Kábulu.

 

Přejít nahoru