Švédská aktivistka Greta Thunbergová obvinila bohaté země ze „zavádějících“ klimatických akcí na rozhovorech OSN

Klimatické fórum OSN, jehož úkolem je zachránit svět před útočícím globálním oteplováním, se stalo „příležitostí pro země, aby vyjednaly mezery a vyvarovaly se zvyšování svých ambicí“ jednat v oblasti klimatu.

“Země nacházejí chytré způsoby, jak obejít, že musí podniknout skutečné kroky.”

Národy shromážděné v hlavním městě Španělska se snaží dokončit soubor pravidel mezník Pařížské klimatické dohody z roku 2015, jehož cílem je omezit nárůst globálních teplot na „výrazně pod“ dva stupně Celsia a pokud možno bezpečnější strop 1,5 ° C.

Rozhovory založené na konsensu jsou však zahlceny politicky zpoplatněným hádáním o architektuře trhů s uhlíkem, harmonogramem přezkumu závazků na snižování emisí uhlíku a novým fondem na pomoc chudým zemím, které se již zmítají z dopadů na klima.

Všem akreditovaným pozorovatelům – vědcům, vědcům, nevládním organizacím, kteří hrají v rozhovorech rozhodující roli – dosud v budově nebyli po vstupu do fronty rovněž odepřeni vstupy.

– „Toto není vedení“ –

“My jsme ti, kdo mohou vyvíjet nátlak a vést vlády k odpovědnosti,” řekl Morgan AFP mimo místo COP25.

“Vyzývám generálního tajemníka, aby zde zasáhl a zajistil, aby se mládež a občané z celého světa mohli do těchto jednání zapojit a slyšet jejich hlasy.”

Několik dvoutýdenních maratónských jednání vstoupí do posledních dnů.

(MSN, foto: Pixabay)

Přejít nahoru