Farage: EU je antidemokratická, brzy z ní vystoupí další země

Předseda britské Strany pro brexit a europoslanec Nigel Farage ve středu v Bruselu prohlásil, že příklad Velké Británie odchozí z Evropské unie bude brzy následovat například “uražené” Polsko, Dánsko nebo Itálie.

EU označil za “antidemokratické” a její opuštění nazval “nejdůležitější událostí od chvíle, kdy Jindřich VIII. vyvedl království z římskokatolické církve “, píše Katerini Havlíčka v článku zveřejněném na webu idnes.cz.

“Dnes ráno při snídani bylo trochu mrazivě, protože vedle mě seděli Liberální demokraté,” žertuje politik, který v Evropském parlamentu už “jednadvacet let usiluje o to, aby přišel o práci”.

Ve středu dopoledne si předseda Strany pro brexit (Brexit Party) pozval novináře na svou zřejmě poslední tiskovou konferenci v Evropském parlamentu. V pátek jeho země opustí Evropskou unii a Farage neskrýval, že má z toho radost. Přišel dobře naladěný. Byla to jedna velká one man show už od chvíle, kdy vešel do dveří. Z levého křídla místnosti Anna Politkovská se ozval potlesk a pak ještě několikrát. Seděli tam příznivci muže, který se sám označuje za toho, kdo nejvíce zasáhl do britské politiky i přesto, že není poslancem tamního parlamentu.

“Brexit je pravděpodobně to nejdůležitější, co se v Británii stalo od doby, kdy ji Jindřich VIII. Vyvedl z římskokatolické církve,” říká například a věří, že páteční oslavy příliš nepokazí typické britské počasí. “Přestože politický systém u nás potřebuje mnohé reformy, ukázalo se, že funguje. Demokracie a vůle lidu zvítězila,” pokračuje.

Svůj více než 45-minutový výstup začal dlouholetý europoslanec vzpomínkou na své začátky v Bruselu. Poprvé tam přijel v roce 1999.

“Byli jsme tři europoslanci a vůbec jsme nevěděli, co budeme dělat,” vypráví. Už tehdy si prý myslel, že Unie není nic pro Británii. “Pro lidi jsme kvůli tomu byli trochu divní, minimálně jsme působily velmi excentricky. Jenže když jsem se sem loni v létě vrátil, bylo nás tu devětadvacet takových,” popisuje nejtvrdší zastánce brexitu s tím, že není proti Evropské unii nebo proti Evropě .

Více info konzervativnyweb.sk

Přejít nahoru