Britští zaměstnanci v České republice na vzestupu po hlasování Brexitu

Počet pracovníků z Británie v České republice se zvýšil. Ve srovnání s červnem 2016, kdy Spojené království hlasovalo o odchodu z EU, se počet britských zaměstnanců zvýšil o více než jednu třetinu. Počet Britů, kteří se rozhodli trvale žít v České republice, se podle statistik Úřadu práce a Ministerstva vnitra zvýšil o 55 procent.

Na konci roku 2019 žilo podle údajů Ministerstva vnitra v České republice 8 322 lidí z Británie a 2 666 z nich mělo trvalé bydliště. V červnu 2016 žilo v České republice přibližně 6 111 britských a britských obyvatel, z toho 1 716 s trvalým pobytem.

Počet Britů roste rychleji než počet přistěhovalců z jiných západoevropských zemí. Například v České republice roste počet Francouzů a Němců, ale pomaleji a menší část z nich má v České republice trvalý pobyt.

Podle Úřadu práce je v České republice také více britských zaměstnanců. V červnu 2016 úředníci zaregistrovali 3 277 a na konci loňského roku to bylo 4 464.

Lidé z Británie tvoří jen zlomek zahraniční pracovní síly v České republice. Představují asi 1% procent pracovníků EU a asi 0,7% všech zahraničních pracovníků.

Do konce tohoto roku potřebují britští občané pouze svůj občanský průkaz nebo cestovní pas. Pokud chtějí zůstat déle než 30 dnů, měli by se hlásit cizinecké policii. Poté mohou požádat o dočasné nebo trvalé povolení pro delší pobyt.

Trvalý pobyt se uděluje po pěti letech života v České republice. Povolení k dočasnému pobytu lze získat, pokud byla osoba v České republice déle než tři měsíce napsal portál news.expats.cz

Přejít nahoru