Šok: Za noc se případy koronaviru téměř zdvojnásobily. Přinášíme graf států, kde se objevil virus. Severní Korea zavřela hranice

Souhrn:
4295 Případy potvrzeny po celém světě

106 mrtvých po celém světě

2714 případů v Hubei (až 1291 přes noc – ohromující 91% nárůst)

100 mrtvých v Hubei (až 24 přes noc – nárůst 24%)

Severní Korea uzavře čínskou hranici.

Německo hlásí první případ

USA zvyšují cestovní varování pro Čínu na úroveň 3 (2. nejvyšší).

Netřeba dodávat, že je velmi pravděpodobné, že značný počet těchto lidí skončí pozitivně na tuto nemoc, i když se celkový počet pozorovaných lidí každý den zvyšuje o tisíce.

Dříve v den, epicentrum nákazy koronaviry, čínská provincie Hubei, otevírá 100 000 nemocničních lůžek ve snaze udržet tuto chorobu, oznámil viceguvernér provincie 27. ledna. Na tiskové konferenci 27. ledna večer Hubei viceguvernér Yang Yunyan řekl, že úřady podle čínských státních médií určily 112 zdravotnických zařízení k léčbě pacientů s smrtícím novým koronavírem. V provincii uvolnili kolem 100 000 nemocničních lůžek, z toho 3 000 v samotném městě Wu-chan, kde nemoc vypukla poprvé. Jak uvádí Epoch Times, „naléhavost a rozsah příkazů úřadů vzbudily obavy, že se ohnisko rozšířilo mnohem více, než připouští úřady.“

Německá tisková agentura DPA mezitím v posledních zprávách o globálním rozšíření koronaviru oznámila, že první případ koronaviry byl v Německu potvrzen. Podle pracovní skupiny pro infekční choroby Bavorského úřadu pro zdraví a bezpečnost potravin je pacient mužského pohlaví z okresu Starnberg klinicky v „dobrém stavu“ a během izolace je monitorován. Ti, kteří s ním byli v úzkém kontaktu, byli informováni a byla zavedena opatření na kontrolu infekce. Pracovní skupina a Institut Roberta Kocha (RKI) přirozeně uvedli, že považují riziko infekce pro bavorskou populaci za nízké.

A konečně, při pohledu na USA, kde bylo dosud potvrzeno 5 případů, Marylandské ministerstvo zdravotnictví pozdě v pondělí potvrdilo, že státní rezident byl testován na možnou přítomnost koronaviru. Říká se, že osoba je v „dobrém stavu“, protože očekává výsledky z laboratoře CDC. Obdobně ministerstvo zdravotnictví okresu San Diego rovněž uvedlo, že vyšetřuje možný případ koronaviry. Testovací vzorky od pacienta byly odeslány do Centra pro kontrolu nemocí k potvrzení.

Za CDC vystoupila Dr. Nancy Messonnier, ředitelka Centra národního centra pro imunizaci a respirační nemoci (NCIRD). Během tiskové konference uvedla, že USA identifikovaly 110 lidí, kteří jsou sledováni a testováni na virus. Zatímco v USA bylo již identifikováno 5 případů, dalších 32 definitivně testovalo negativní výsledky.

Ačkoli vakcína zůstává nepolapitelná, Messonnier řekl, že CDC vyvinula diagnostický test, který dokáže rychle potvrdit případy viru. Dosud vědci CDC neviděli ve viru žádné známky „mutace“. Pokud virus mutuje, jak to navrhovali čínští vědci, mohlo by to způsobit problémy těm, kteří se snaží zkoušku vyvinout. V pátek byl nahrán „plán“ testu a sdílen se světem. Všechny vlády nyní mohou tento plán sledovat a vyvinout vlastní testy.

Právě teď se CDC zaměřuje na poskytování testů „prioritním“ státům (pravděpodobně Cali, Washington, Arizona a Illinois, státy, kde byly případy potvrzeny). Ale brzy rozšíří program tak, aby zásoboval vlády v nouzi.

CDC také nahrál celý gen viru z prvních dvou případů. Z toho, co může CDC prozradit, se zdá, že virus „nemutuje“, jak informovali někteří čínští úředníci.

Poškozené americké zásoby se krátce zvýšily, když Messonnier uvedla, že ačkoli bylo v USA identifikováno několik případů, celkové obecné zdravotní riziko pro komunitu zůstává v současné době „nízké“. Přesto upozornila tím a trvala na tom, že situace zůstává nejasná.

Mezitím se v Číně objevilo více náznaků ekonomického spádu z ohniska: Zheijang, čtvrtá největší provincie země podle HDP, neumožní společnostem vrátit se do práce až do 8. února. Šanghaj, nezávislá obec v provincii , oznámila podobná opatření dříve. Potenciální náklady zde z hlediska ztráty produktivity by se mohly měřit ve stovkách miliard dolarů.

Přejít nahoru