Dnes v noci nastane vesmírné divadlo: polostínové zatmění Měsíce

Již dnes večer bude možné z území České republiky spatřit polostínové zatmění Měsíce. Unikátní jev, který jindy pozorovat nelze, bude viditelný, neboť Měsíc projde těsně nad stínem Země. K této výjimečné příležitosti pořádají české hvězdárny veřejné pozorování s odborným výkladem. Do nich se zapojí obě pražské hvězdárny i hvězdárna v Ondřejově.

Co je to polostínové zatmění Měsíce?

Dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna asi o pět stupňů a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o úhlovém průměru jen 1,5 stupně. Měsíc tak zemský stín i jeho blízké okolí častěji mine a k zatmění nedojde. Problémem je, že polostínové zatmění je navíc očima patrné jen v době, kdy se Měsíc nachází velice blízko okraje zemského stínu. Měsíc při tomto zatmění vypadá lehce „začouzeně“. Jev bude pozorovatelný zhruba od 19:30 do 20:40, nejlépe kolem vrcholné fáze jevu, která nastane ve 20:10. S pomocí profesionální optické techniky ho pak lidé mohou sledovat jak ze Štefánikovy hvězdárny na Petříně, tak i z hvězdáren v Ďáblicích a ve středočeském Ondřejově. Komentované pozorování oblohy pořádají od 18:00. V Ondřejově potrvá do 20:30, v Praze do 21:00. Vedle potemnělého Měsíce navíc návštěvníci uvidí i Venuši jako Večernici, která je v prvních měsících letošního roku velice jasná.

Jak bude jev probíhat?

Východ Měsíce (Praha) – 15 hod 58 min SEČ
Začátek polostínového zatmění – 18 hod 07 min 45 s SEČ (tato fáze ale není očima pozorovatelná)
Maximální fáze zatmění– 20 hod 09 min 59 s SEČ
Konec polostínového zatmění – 22 hod 12 min 19 s SEČ (tato fáze ale není očima pozorovatelná)

Další, ovšem mnohem hůře pozorovatelné polostínové zatmění Měsíce letos nastane ještě 5. června. Výraznější přijde až 28. října 2023, úplné zatmění bude z Česka viditelné 7. září 2025.

(SCa, foto: SCa)

 

Přejít nahoru