Trump: Soleimani „chtěl vyhodit do povětří naši ambasádu“

“Chtěli vyhodit do povětří naše velvyslanectví,” řekl Trump novinářům během dříve naplánované akce v Bílém domě. “Chytili jsme totální monstrum.”

Když však Trump stiskl, nenabídl žádné nové podrobnosti, s výjimkou srovnání svého rozhodnutí napadnout Soleimaniho se smrtelným útokem na dvě vládní zařízení USA v Benghází v Libyi v roce 2012 píše Yahoo News.

“To bylo anti-Benghazi,” dodal, že Soleimani, který velel íránským zpravodajským a speciálním operačním silám a íránským milicím v Iráku, Sýrii a Libanonu, “měl na mysli více než toto konkrétní velvyslanectví.”

Bílý dům prohlásil, že Írán „aktivně vyvíjí plány na útoky na americké diplomaty a členy služeb v Iráku a v celém regionu“. Vláda však musí veřejně prozradit informace, které ukazují, že hrozba je „bezprostřední“.

Senátor Mike Lee, vybuchl hněvem a řekl reportérům, že Trumpovi funkcionáři „nebyli schopni nebo ochotni identifikovat žádný bod“, ve kterém by přišli na Kongres ke schválení za použití vojenské síly.

“Přijít a říct nám, že nemůžeme debatovat a diskutovat o vhodnosti vojenských zásahů proti Íránu, to je takové neamerické,” řekl Lee. “To bylo urážlivé.”

Trump řekl, že jiní senátoři mu řekli, že íránský briefing je „největší prezentací, jakou kdy měli.“ Prezident řekl, že byl překvapen reakcí Leea, který to označil za „nejhorší briefing, který jsem viděl, přinejmenším na vojenské záležitosti, za devět let, které jsem v Senátu Spojených států. “

“Vycházím skvěle s Mikem Leeem,” řekl Trump. “Nikdy jsem ho takhle neviděl.”

Trump uvedl, že nechtěl jít do Kongresu kvůli další autorizaci, protože „musíte učinit rozdělné rozhodnutí.“ Prezident také opakoval zánětlivé komentáře zástupců Kevina McCarthyho a Douga Collinsa, kteří navrhovali, aby Pelosi bránil Soleimaniho a demokraty, kteří podporovali usnesení, a byli „zamilovaní do teroristů“.

“Když vidím, jak se Nancy Pelosi snaží bránit toto monstrum,” řekl Trump, “když ho Nancy Pelosi a demokraté chtějí bránit, je to špatná věc pro tuto zemi a politicky špatná.”

Přejít nahoru