Na komentář Klause juniora k iránské krizi reagovalo téměř 500 čtenářů

„Myslím, že nešlo o osobní aktivitu prezidenta Trumpa, ale neokonů ve vojenských strukturách Washingtonu (což je snad ještě horší),” konstatuje poslanec Klaus junior.

„K útoku došlo v Iráku, který se sousedním Íránem nyní udržuje v zásadě korektní vztahy. Íránský generál tam přicestoval civilní linkou. Nepadl v boji. Byl zabit na civilním letišti. Takový krok lze číst pouze tak, že legitimním bojištěm se nyní stává celý svět a obětí se může stát například diplomat konkurenčního státu během knižního festivalu na druhém konci světa. Svět se tím stal nebezpečnějším, standardní bezpečností zvyklosti a záruky padají, důsledky toho nelze ani dohlédnout,” píše se v Klausově komentáři.

„Útok nejenže proběhl na území Iráku, ale i za zády jeho představitelů. Byl při něm dokonce zabit vysoký důstojník iráckého režimu, instalovaného intervencí USA. To nepochybně vyvolá (a už vyvolalo) prudké odcizení iráckého vedení i veřejnosti od USA a Západu obecně a spíše posílení vlivu Teheránu v oblasti. Irácký parlament už odhlasoval stanovisko, že zemi mají opustit všichni zahraniční vojáci, včetně asi pěti tisíc vojáků USA, kteří v zemi aktuálně pobývají,” míní bývalý poslanec ODS.

„Útok povede k posílení vnitropolitické pozice současného íránského režimu a k rozplynutí nadějí, že snad domácí opozice zemi posune k prozápadním postojům,” má jasno Klaus junior.

„Útok zcela maří dosavadní snahu západních spojenců získat na svou stranu šíitské menšiny v islámských zemích. Západ tak získává v mnoha muslimských zemích další nesmiřitelné nepřátele,” uzavřel svůj komentář Václav Klaus mladší.

(zdroj: prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru