Prezident Trump se nakazil terorismem, míní Schwarzenberg

Málokterý politik však reagoval tak ostře jako Karel Schwarzenberg, bývalý český ministr zahraničí a blízký přítel exprezidenta Václava Havla.

Nejdříve na svém facebookovém profilu a následně i ve čtvrtečním rozhovoru pro renomovaný český časopis Respekt Schwarzenberg prohlásil, že takovými činy “se stavíme na stejnou úroveň s teroristy”, a naznačil, že Trump se “nakazil terorismem”.

Nepřátelský postoj Američanů k Íránu
Redaktor Respektu Schwarzenbergovi oponoval s tím, že jednotky podřízené Solejmánímu jsou “podezřívány z mnoha násilností” a dá se tedy uvažovat o tom, zda se Američané neměli právo bránit – Schwarzenberg však s takovým viděním situace nesouhlasí. “Kdybych každého vojevůdce nebo politika, kterého se obávám, měl právo zabít, tak bude na celém světě pole mrtvol,” řekl exministr.

Schwarzenberg kritizoval v rozhovoru pro Respekt i dlouhodobě příliš nepřátelský americký postoj k Íránu. “Od té doby, kdy bylo před čtyřiceti lety po převratu obsazeno americké velvyslanectví, považují Írán za nepřátelský stát. Jeden známý západoevropský politik, se kterým diskutovali o situaci, jim řekl:’No dobře, ale Írán je v tomto regionu hlavní mocnosť.’ Ale oni odpověděli:’Nie, hlavní mocnost jsme my.’ Nejsou schopni s Íránem hovořit, akceptovat, že je to samostatný a velký stát. Když v Severní Americe ještě lidé žili v’dobe kamennej’, bylo již vybudované město Persepolis, “řekl bývalý šéf české diplomacie.

(Více info: webnoviny.sk)

Přejít nahoru