Hasič téměř zemřel na smrtelnou infekci. Důvod je šokující: Popcorn.

Adam Martin (41 rokov) bol „pri dverách smrti“ po tom, čo ho zasiahla endokarditída a začal sa u neho boj o život. K tejto infekcii vnútornej výstelky srdcových komôr a chlopní dochádza, keď sa baktérie z inej časti tela šíria krvným riečiskom a poškodzujú srdce.

Lekári vypočuli otca troch detí z Cornwallu vo Veľkej Británii o možnej príčine – a mohol myslieť iba na jedného vinníka: Martinovo život ohrozujúce utrpenie bolo vysledované až koncom septembra, keď zdieľal vrece popcornu so svojou manželkou Helen, 38, pri sledovaní filmu.

Infekcia bola spôsobená jeho neustálym strkaním a búšením do kúska popcornu vloženého medzi jeho zuby. Martin povedal svojmu lekárskemu tímu, že pri zúfalej snahe vyrvať kúsok popcornu zaseknutého medzi zubami použil „veci, ktoré som našiel ležiace okolo“ – viečko na pero, špáradlo, kus drôtu a dokonca aj klinec.

“Lekári mi povedali, že je dobre že som sa rozhodol ísť k lekárovi, keď som to robil. Ak by som nešiel už som mohol byť dávno mŕtvy. Mohlo to byť za tri dni,” uviedol Martin. “Väčšina ľudí zomiera, keď sú na 350 v rozsahu infekcie, a ja som bol na 340. Infekcia úplne zožrala moje srdcové chlopne.”

O týždeň neskôr dostal Martin zimnicu, ktorá potom prerástla do toho, čo sa považovalo za chrípku. 7. októbra odišiel k svojmu rodinnému lekárovi, ktorý diagnostikoval mierny srdcový šelest a poslal ho na krvné testy a röntgen. Obaja sa vrátili a nevykazovali nič iné ako mierne zvýšené zápalové markery napísal New York Post.

“Mal som pocit, že niečo vážne nie je v poriadku,” uviedol pre tlačovú agentúru South West News Service. „V ten istý deň ma prijali na testy. V tomto bode som sa veľmi obával. Cítil som sa dosť zle a vedel som, že asi to nebude niečo bežné. “

Martin bol 21. októbra prevezený do Derrifordskej nemocnice v Plymouthu na sedemhodinový chirurgický zákrok na otvorenom srdci, aby nahradil aortálnu chlopňu a opravili mu mitrálnu chlopňu.

„Moje srdce už nefungovalo správne; bolo v podstate zničené. Infekcia pohltila chlopne, “povedal. “Už sa k popcornu znova nepriblížim, to je isté. Je bláznivé myslieť si, že sa to všetko stalo. Bolo to niečo tak banálne. “

Asistent učiteľa Helen vyzýva verejnosť, aby venovala pozornosť včasným varovným signálom, ako sú bolesti zubov a krvácanie z ďasien – nehovoriac o často označovaných „príznakoch podobných chrípke“.

Přejít nahoru