Merkelová: Nakonec je Brexit pozitivní, je pro Evropu „budíčkem“

Německá kancléřka také poznamenala, že opuštěním EU ztratí Spojené království část svého geopolitického vlivu a nebude moci využívat výhod jednotného trhu.

V rozhovoru pro Financial Times dva týdny před odchodem Velké Británie z Evropské unie německá kancléřka zdůraznila, že evropský blok se musí změnit a naučit se soupeřit.

„EU se musí stát „přitažlivější, inovativnější, kreativní, dobrým místem pro výzkum a vzdělávání … Konkurence pak může být velmi produktivní,“ vyjmenovala Angela Merkelová nutné vlastnosti.

Angela Merkelová o Brexitu dříve moc nemluvila, v loňském roce však přerušila své mlčení a řekla, že Británie bude po jejím odchodu potenciálním konkurentem EU.

V rozhovoru kancléřka obhajovala principy evropského projektu a pronesla zahalené varování, že Spojené království by mohlo trpět sníženým vlivem mimo unii.

„Vidím Evropskou unii jako naši životní pojistku. Německo je příliš malé na to, aby mohlo samostatně vykonávat geopolitický vliv, takže musíme využít všechny výhody jednotného trhu,“ pokračovala Merkelová.

Na otázku zda Angela Merkelová nemá strach ze soupeře, Jakým bude Velká Británie po odchodu z EU, odpověděla kancléřka:

„ Ve své politické práci neustále říkám: strach není dobrý rádce. Člověk se musí ptát: co je pro nás dobré? Co uděláme v konkrétní situací?

Velká Británie se rozhodla opustit Evropskou unii. Je mi to líto, ale s touto skutečností se musíme vyrovnat. Spojené království bojovalat s mnoha prohlubujícími se opatřeními Evropské unie po celou dobu svého členství – ať už jde o společnou spolupráci v oblasti vnitřní bezpečnosti, ať už jde o euro nebo o Schengen. To znamená, že Velká Británie nebyla zapojena do mnoha oblastí, když došlo k dalšímu rozvoji. Stále užší unie nebyla nikdy konceptem britského členství v Evropské unii.

Již jsem zmínila, že Evropa v některých oblastech není dostatečně konkurenceschopná. Například v roce 2000 hlavy států a předsedové vlád EU rozhodli, že každá země utratí tři procenta svého hrubého domácího produktu na výzkum a vývoj. To je dnes možná ve třech nebo čtyřech členských státech. Německo je jedním z nich. Když jsem se stala kancléřkou, bylo pro nás od začátku důležité, abychom zvýšili náš rozpočet na výzkum a vývoj. Naštěstí to také umožnila německá ekonomika.

EU hrozí, že v některých oblastech zaostane. Už není na vrcholu světa. Odchod Velké Británie z Evropské unie může být pro nás také budíčkem. Nyní se na to dívám pozitivně. Musíme se znovu zeptat: Která z našich pravidel jsou správná a dobrá? Co nás opravdu vede vpřed?

Velká Británie ukáže na našem prahu, jakou cestou jít. Bude velmi zajímavé vidět, jak Británie věří, že může fungovat ve světě  mimo EU. EU je atraktivní, jsme-li inovativní, jsme-li kreativní, jsme-li dobrým místem pro výzkum a vzdělávání, pokud dosáhneme dobrého pokroku v digitalizaci, Velká Británie automaticky zváží, zda má smysl velmi úzce spolupracovat s námi. Dveře jsou otevřené.

To znamená: Pokud je již rozhodnuto, myslím, že bychom měli být optimističtí. Měli bychom využít výhody přidané hodnoty jednotného trhu a také vytvořit jednotný digitální trh, řídit bankovní unii a pracovat na projektu, jako je unie kapitálových trhů. Můžeme se znovu zatraktivnit. Pak to může být velmi plodná soutěž,” odpověděla kancléřka.

Zároveň přiznala, že mezinárodní instituce, jako je EU, považuje za „ponaučení z druhé světové války a předchozích desetiletí“, na něž vzpomínky postupně mizí.

Německá kancléřka od roku 2005 a současnice Tony Blaira, Angela Merkelová již dříve uvedla, že, toto období je jejím posledním funkčním obdobím ve funkci kancléřky.

(zdroj: prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru