Ohnivá hrůza v Austrálii. Vojáci pomáhají hromadné evakuace z australských keřů

Dlouhé fronty se tvořily u supermarketů a čerpacích stanic v blízkosti vysoce rizikových oblastí, protože obyvatelé i turisté hledali zásoby, ale mnoho obchodů a čerpacích stanic došly zásoby.

Hlavní silnice byly uzavřeny kvůli požárním rizikům, takže motoristům zůstala jen hrstka únikových cest, což způsobovalo dlouhé dopravní zácpy.

Více než 50 000 lidí nemělo elektrinu a některá města neměla přístup k pitné vodě po katastrofálních požárech, které 31. prosince prohrály regiony a poslaly do nebe krvavě červenou zář a ničící města.

Úřady vyzvaly k hromadnému odchodu z několika měst na jihovýchodním pobřeží Austrálie, což je oblast, která je v současné letní sezóně nesmírně populární. Úřady varují, že předpovědi extrémního tepla o víkendu dále povedou zuřící ohně.

“Je to životně důležité, kritické,” řekl ministr dopravy NSW Andrew Constance v televizi Australian Broadcasting Corp. „Potřebujeme, aby všichni odešli. V sobotu se budeme potýkat s horším dnem, než s čím jsme prošli.“

V Austrálii hoří týdny obrovské požáry, přičemž téměř každý den v extrémně horkých a větrných podmínkách zažehly do života nové plameny. Po třech letech sucha zůstal keř suchý.

Na jihovýchodě Nového Jižního Walesu a Victorii, které je poháněno prudkými teplotami a velkým větrem, nyní více než 200 požárů ohrožuje několik měst.

Od pondělí bylo ve státě Nový Jižní Wales zabito sedm lidí, včetně dobrovolných hasičů, uvedli úředníci, přičemž jedna osoba stále chybí píše Reuters.

Přejít nahoru