WHO vyhlašuje celosvětovou virovou nouzovou situaci, kdy počet obětí je už 213! Již 10 000 infikovaných

Zdravotní agentura OSN se sídlem v Ženevě zpočátku bagatelizovala hrozbu, kterou tato nemoc představuje, ale po krizových rozhovorech revidovala své hodnocení rizik.

“Naším největším znepokojením je, že se virus může rozšířit do zemí se slabšími zdravotními systémy,” řekl ve čtvrtek v Ženevě briefingový šéf Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Všichni teď musíme jednat společně, abychom omezili další šíření … Můžeme to jen zastavit společně.”

Tedros nicméně uvedl, že cestovní a obchodní omezení s Čínou nejsou nezbytná k zastavení šíření viru, který se rozšířil do více než 15 dalších zemí.

Mnoho zemí již naléhalo na své občany, aby nenavštívili Čínu, zatímco některé zakázaly vstup cestujícím z centrálního čínského města Wu-chan, kde se virus poprvé objevil.

USA ohlásily svůj první případ, že se virus chytil od jiné osoby na americké půdě – muže v Chicagu, který onemocněl svou manželkou a který odcestoval do Wuhan.

Letecké společnosti začaly zrušovat lety do Číny ve středu a další ve čtvrtek.

Izrael zakázal všechny lety z Číny, zatímco Rusko uvedlo, že během vypuknutí uzavřelo svou východní hranici s Čínou.

Více než 6 000 turistů bylo dočasně uvězněno na palubě výletní lodi v italském přístavu poté, co byli dva čínští cestující izolováni kvůli obavám, že by mohli virus nést. Později testovali na nemoc negativní informuje agentura AFP.

Přejít nahoru