Netradiční zimní dovolená? Lyžovačka ve španělské Sierra Nevadě

Delší cesta, rozmanitější možnosti

Sice je to od nás do Španělska poměrně kus cesty, cíl cesty nicméně není tak jednoúčelový jako u zimních dovolených bývá. Není to zrovna na koupání v moři, jih Španělska toho má ale daleko víc co nabídnout. Kromě lyžování v impozantní Sierra Nevadě můžete strávit příjemné dny objevováním pozůstatků arabské kultury v Granadě nebo si užít atmosféru pobřežního letoviska Málaga se stále příjemnými teplotami.

100 kilometrů prosluněných sjezdovek

Do Sierra Nevady se nejlépe dopravíte letecky, akční letenky seženete do Granady nebo do Málagy. Ubytovat se můžete přímo v Granadě a na sjezdovky dojíždět, nebo zvolit ubytování přímo v letovisku Pradollano. Co se týká lyžování, nabízí přes sto kilometrů jízdy, především modré a červené úrovně, ale jsou zde i černé svahy, nejdelší sjezdovka má něco přes šest kilometrů. Připravit byste se měli především na výšku – lanovky vás totiž mohou vyvézt až do výšky 3 282 m. n. m. Odtud se vám pokaždé naskytne fascinující výhled na celé pohoří.

Sierra Nevada je mekkou především pro snowboardisty, kteří se zde vyřádí na U rampě a ve vybaveném snowparku, ale na své si zde přijdou i lyžaři a rodiny s dětmi. Španělé jsou proslulí svou pozorností k dětem, proto se vůbec nemusíte bát je sem vzít, spíš naopak. Velkou výhodou lyžování ve Španělsku je počasí. Drtivou většinu času je zde slunečno, takže nebudete přimrzávat k lanovce, a ještě se v restauraci na sjezdovce pravděpodobně opálíte.

Apres-ski, na které nezapomenete

To, čím jsou Španělé především (někdy až nechvalně) známí, je také noční život. Ten byste si proto během své návštěvy rozhodně neměli nechat ujít. Připravte se ale na mírný posun denního rytmu, který je s životem ve Španělsku spojený, a to i v zimě. Restaurace, ve kterých nevycházejí vstříc turistům, ale drží se svých zvyklostí, jsou během naší obvyklé doby večeře zavřené, otevírají okolo osmé, někdy i později. Večeřet je tu typické dlouho a hlučně a po dobré večeři se můžete přesunout na dobrou skleničku do některého ze zdejších barů.

Tip: před cestou do Španělských velehor nezapomeňte na cestovní pojištění. Udělejte si přehled do pár kliknutí díky internetovému srovnávači a sjednejte si pojištění během pár minut.

Máte raději dovolenou v teplejších krajinách? Přečtěte si článek o 3 nejhezčích ostrovech v Řecku.

(PR)

Přejít nahoru