Český dokument obrací svoj děj na online predátory. Budete v šoku co všechno se děje. Dávejte si pozor! + VIDEO

“Nevadí ti, že mi je jen 12?” je slogan na plakátech po celé České republice s reklamou „Caught in the Net“, která se ve čtvrtek vrací do domácích kin.

Ve filmu více než 18 herců opakovaně položili tuto otázku mužům – některým v jejich 60. letech – kteří je kontaktují na speciálně zavedených falešných profilech sociálních médií, z nichž vyplývá, že jsou mladí adolescenti.

Během natáčení často chlazeného dokumentu kontaktovalo „12letých“ za 10 dní méně než 2 458 potenciálních sexuálních predátorů.

Tvůrci znovu vytvořili přesvědčivé nedospělé ložnice pro „dívky“, které obsahovaly plyšové hračky a mementa z dětských herců, ve velkém filmovém studiu.

Vycházeli také z anonymních přepisů skutečné komunikace mezi predátory a oběťmi, aby pomohli vyškolit neznámé potenciální zákazníky projektu singular, který byl původně koncipován jako krátké virové video, které zdůrazňuje, jak snadno mohou dívky čelit online vykořisťování.

Režisérka Barbora Chalupová tvrdí, že toto pečlivě pojaté uspořádání bylo jediným možným způsobem, jak tým „Caught in the Net“ mohl zaznamenat skutečné online predátory, kteří požadují video sex, nahotu, explicitní fotografie a osobní setkání a v některých případech nabízejí peníze.

“Tento jev se odehrává úplně za dveřmi dětských ložnic, což byl kamen úrazu celého natáčení,” říká Chalupová. “Proto jsme se rozhodli pro tento přístup.”

„Šokovalo nás to, že kdykoli jsme si mysleli, že jsme viděli to nejhorší, došlo k něčemu ještě horšímu,“ říká spoluzakladatel Vit Klusak. „Po dětském pornu tu byla zvířecí porna. Následovaly hrozby a vydírání.“

„Žena se zeptá, jestli dívka ještě menstruuje a ví, že je stále panna,“ říká. „Musela si být vědoma psychosexuálního vývoje dívky, ale přesto navrhuje trojici.“

Vzhledem k citlivé povaze projektu poskytli tvůrci bezpečnosti tři další herce.

Jedna z nich, Anežka Pithartová, říká, že nelituje účasti, ale nesouhlasila s tím, aby si tuto zkušenost znovu prošla. Opravdu, po natáčení požádala o terapii kvůli psychologickým tlakům, které snášela. Informuje portál DW.com.

„Mám problémy s některými situacemi, které mě předtím tolik neobtěžovaly, jako by se na mě někdo díval příliš dlouho, nebo je koketně zvědavý,“ říká Pithartová, která má 22 let.

Společný režisér Klusak říká, že původním záměrem dokumentaristů bylo vyvolat celonárodní diskusi o nebezpečích, která pro teenagery představují internetoví predátoři se zkušenostmi s manipulací.

“Naším cílem nebylo nikoho ulovit a nahlásit je policii. Nevěděli jsme ale, co nás čeká,” říká Klusak. “Nakonec jsme museli zapojit policii, protože jsme byli svědky řady zločinů.”

Přestože tvůrci tvrdí, že nemají žádnou jinou zákonnou alternativu, než předat materiály české policii, museli by „pracovat v rukavicích“ s donucovacími orgány, měli by nastavit mnoho etických poplachových zvonů pro mnoho dalších dokumentaristů, říká reportér Variety Will Tizard .

„Ale prostřednictvím tohoto druhu reality realitního formátu silně ukazují, že tito kluci osloví každou dospívající dívku se všemi sociálními médii,“ dodává Tizard. “Je to děsivé, rozsah toho. A to je ohromující úspěch.”

Anežka Pithartová říká, že z několika takových událostí je dodnes jasné, že mladí diváci se dívají na protagonisty dokumentu a důvěřují jim. „Snažím se jim říci, že komunikace se skutečnými lidmi v reálném životě je lepší než komunikace s cizími lidmi na síti,“ říká herec.

Plná verze filmu „Caught in the Net“ bude příští měsíc uvedena na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Kodani.

Přejít nahoru