Česká republika je již jednou z nejvíce tolerantních zemí ve střední a východní Evropě vůči LGBT komunitě

Když Veronika, 32letá konzultantka, navštívila před dvěma lety (2017) pasovou kancelář v Praze, aby vyzvedla dokumenty pro svého partnera a jejich syna, byla odvrácena.

“Řekli mi, že vaše rodina není skutečná,” řekla. “Že si nejsme rovni.”

České právo oficiálně neuznává její místo v rodině. Pokud by se její partnerce, která porodila své dítě, něco stalo, Veronika by neměla zákonné právo na péči, přestože je také jeho matkou.

Tato noční můra pro rodiče, mimo jiné nerovnosti, má členy parlamentu a aktivisty, kteří se snaží prosadit zákon, který by legalizoval manželství osob stejného pohlaví.

Česká republika je již jednou z nejvíce tolerantních zemí ve střední a východní Evropě vůči LGBT komunitě.

Velké, mírové události hrdosti jsou pravidelnými rysy života a mnoho rodin LGBT je chráněno registrovanými partnerstvími, která poskytují určité právní uznání párům stejného pohlaví, ale stále nenabízejí zdanění a vlastnická práva stejná jako práva nabízená při heterosexuálním manželství. V rámci tohoto režimu nezaručují páry stejného pohlaví stejné dávky, pokud jeden partner zemře a nejsou způsobilé k adopci dětí. Některé páry, jako je Veronika a její partner, raději čekají na plnou rovnost.

“Hlavním podnětem [pro navrhovanou legislativu] je velká právní nejistota pro děti, které vyrůstají v párech stejného pohlaví,” řekla Radka Maxová z ANO.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění v roce 2019 opatření schválilo asi 60 procent a více obyvatel a vláda loni v červnu (2018) oficiálně požehnala zákon.

“Chceme chránit manželství,” uvedl Marek Vyborny, poslanec za Křesťanskou a demokratickou unii-Československou lidovou stranu, který sponzoruje návrh zákona, který se snaží změnit ústavu, a proto by v parlamentu potřebovala dvoutřetinovou většinu.

Tyto pozice odrážejí debaty o problému, který se odehráva po celém světě v posledních několika desetiletích.

Mapa manželských práv stejného pohlaví v celé Evropě odhaluje ostré rozdělení, které téměř kopíruje železnou oponu studené války. Většina západoevropských zemí má právní předpisy; žádný bývalý komunistický stát ne napsal portál Foreignpolicy.

 

Přejít nahoru