Ukrajinci a Moldavané tvoří největší komunitu nelegálního pobytu v České republice

Přestože Ukrajina již využívá bezvízového režimu s členskými státy schengenského prostoru, 1 456 občanů této země zůstalo v České republice po uplynutí povolené doby schengenských pravidel pobytu.

Podle ředitele imigrační policie, Milana Mayera, Ukrajina jse umístila prvním místě, následované Moldavskem s 825 pobývajícími, Vietnamem s 353 pobývajícími, Ruskem s 234 a dalšími 199 občany z Uzbekistánu překročily povolené délky pobytu v zemi.

Ukrajinci nejen pobývají v České republice, ale také se snaží najít nové způsoby života tím, že pracují, což je v rámci schengenského bezvízového režimu přísně zakázáno.

Podle údajů zveřejněných Ministerstvem práce a sociálních věcí se Ukrajinci rozhodli pracovat na stavebnictví a ve výrobě.

Česká republika rovněž prokázala, že počet uprchlíků, kteří se rozhodli využít tuto zemi jako tranzit, se zvýšil ze 75 na 266.

Jen v loňském roce se česká cizinecká policie pokusila tento počet minimalizovat a deportovala 7 067 lidí.

V současné době mohou ukrajinští občané cestovat bez víz s vízem při příjezdu nebo s elektronickým vízem do 128 zemí světa. Mezitím je ukrajinský pas uveden jako 40. nejmocnější na světě ze 105 pozic napsal portál Schengenvisainfo.

Přejít nahoru