EU

EU zrušením hotovosti vezme právo zemím bránit se, tvrdí rakouský expert

Rakouský expert Heinz Mayer se vyjádřil k žhavé kauze, kterou je zrušení hotovosti v EU. Evropská unie se před několika měsíci zmínila, že si pohrává s myšlenkou o zavedení zákona, který zruší hotovost, jenž nahradí kreditní karty. Informaci jsme Vám přinesli již na konci minulého roku, kdy se hovořilo o vypuknutí masových nepokojů, které by tuto změnu doprovázely.

Čtěte více: Eurokomisař: Pokud vystoupí Velká Británie z EU, bude to katastrofa!

Heinz Mayer však tvrdí, že země v Evropské unii nebudou mít žádnou možnost tomuto rozhodnutí se bránit, za předpokladu, že Evropská unie skutečně tento návrh zákona schválí a vstoupí tak v platnost. Rakousko se již pokoušelo tento fakt zvrátit v ústavě, státy v Evropské unii však nemohou ústavním právem bránit implementaci evropského práva. V Rakousku tak začala nová diskuze, která si klade za cíl zabránit zrušení hotovosti v zemi.

Rakouský expert Heinz Mayer hovořil o plánu EU, která chce zrušit hotovost, jenž nahradí kreditní karty

K plánu Evropské unie na zrušení hotovosti se již vyjádřil také ministr financí Hans Jörg Schelling, který tvrdí, že by se měla vyhlásit “ochranná známka” nad hotovostí. Reinhold Lopatka k problému uvedl, že by měla vláda zakomponovat hotovost do ústavního práva, což je však v rozporu s legislativou.

(KPa, ca.cz, hs.sk, Foto: shutterstock.com)

Přejít nahoru