Mise českého obranného a bezpečnostního průmyslu v Džibutsku a Etiopii

V Džibutsku to byla první kolektivní mise českého obranného a bezpečnostního průmyslu vůbec. Zástupci českých firem se zúčastnili jednání H. E. pana Kopečného s významnými zástupci džibutských obranných a bezpečnostních institucí.

Náměstek ministra H. E. Kopečný a náměstek ministra pro průmyslovou spolupráci etiopského ministerstva národní obrany H. E. Fisehou Woldesenbet podepsali Memorandum o porozumění o spolupráci mezi ministerstvy obrany obou zemí.

Kromě technické a technologické podpory projevil etiopský partner také zájem o přenos know-how pro nezávislé výrobní a opravárenské činnosti.

Generál Knížek, ředitel Vojenského historického ústavu České republiky, nabídl českou podporu pro vytvoření Etiopského vojenského muzea. Požádal také etiopskou stranu o pomoc při hledání tanků typu AH-IV nebo jejich zbytků s cílem rekonstrukce a zařazení do historických sbírek ústavu. Tyto malé tanky byly vyrobeny v Československu v roce 1948 a byly zahrnuty do výzbroje tehdejší imperiální etiopské pozemní armády. Uvádí CNBCAfrica.

Přejít nahoru