Správa státních hmotných rezerv ČR dostala příkaz k nákupu desítek tisíc roušek na 4 měsíce dopředu

Na jihu Čech je celkem v karanténě 20 lidí. Jeden člověk je pod dohledem také v Moravskoslezském kraji. Všichni se vrátili se z oblastí s nákazou koronavirem, mimo jiné z Itálie. U šesti z jedenácti Čechů, kteří se v úterý vrátili z Íránu, vyšly testy na koronavirus negativně, zbylá pětice na výsledky ještě čeká.

Lidé, kteří jsou v domácí karanténě, si denně měří teplotu. Dostali pokyny, že pokud by se jejich zdravotní stav zhoršil, mají rovnou volat záchrannou službu, která je převeze na vyšetření. Rozhodně by neměli chodit k praktickému lékaři, aby tím zbytečně nezvyšovali možné riziko nákazy. V případě zhoršení zdravotního stavu by se domácí karanténa zřejmě změnila v hospitalizaci na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice. V souvislosti s koronavirem je v domácí karanténě také žena v Novém Městě na Moravě na Žďársku. Vrátila se z Benátek. Výsledky testů ženy nejsou podle ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Aleny Dvořákové ještě známé. Vzorky putovaly do Národní referenční laboratoře ve středu ráno.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) požádal Správu státních hmotných rezerv, aby v souvislosti s koronavirem nakoupila 1,5 milionu kusů roušek za desítky milionů korun na čtyři měsíce dopředu. Správa nyní čeká na specifikaci a technické upřesnění od ministerstva, které by měla získat do několika dnů, poté co nejrychleji vypíše veřejnou zakázku. Některé nemocnice kvůli koronaviru odmítají dárce krve, kteří vycestovali mimo Česko. Měsíc musí počkat ti, kteří přijeli z Itálie, ale i celé Evropy.

(SCa, il.foto: net)

Přejít nahoru