Štrasburský soud uštědřil ránu ilegálům, převaděčům a sluníčkářům

Ve čtvrtek vydal štrasburský soud do jisté míry průlomové rozhodnutí – imigranti, kteří ilegálně pronikli na území jiného státu a znásilnili tak jeho hraniční svrchovanost mohou být vraceni zpět bez zahájení hýčkací azylové procedury. Soud tak rozhodl v případu dvou ilegálů z Mali a Pobřeží slonoviny, kteří, pronikli v roce 2014 z Maroka do španělské enklávy Melila, a byli okamžitě vydeportováni zpět, a podali na tento postup španělských pohraničních orgánů do Štrasburku žalobu.

Tento rozsudek jednak mění dosavadní filosofii migračního a azylového práva a je určitou ranou pro migranty a převaděče, protože už nemají jisté okamžité tučné peníze z azylových dávek (od kterých se převaděčské taxy odvíjí), jakmile imigranti vítězoslavně stanou na evropském území.

Rozsudek už mezi jinými např. přivítala rakouská ministryně pro EU Edstadlerová, a nepochybně vytrhne trn z paty Maďarsku, Chorvatsku, Španělsku, Itálii, Řecku a dalším zemím, které byly peskovány za to, že ilegály, kteří svévolně spáchali nezákonný přechod jejich hranice beze všeho dalšího vypoklonkovávali. Naopak sluníčkářům a vítačům se asi poněkud zatmí před očima.

(zdroj: eurabia.cz)

Přejít nahoru